Kraje by mohly dostat další tři miliardy na opravy silnic druhých a třetích tříd

Na opravy silnic by letos kraje mohly dostat až tři miliardy korun navíc. Prezidenta Miloše Zemana o tom na Pražském hradě informoval šéf financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Babiš tak reagoval na Zemanovy výtky, že se vládě nedaří dostatečně čerpat evropské peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konec obce a konec silnice. Dál bude možné vjet jen s povolením

Konec obce a konec silnice. Dál bude možné vjet jen s povolením | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

„Skutečně doprava zapracovala skvěle. V prosinci byla fakturace 26 miliard. Dokonce se nám povedlo na dopravě ušetřit peníze z českého rozpočtu, to znamená, že se nám podařilo inkasovat peníze z Evropy. Takže pravděpodobně tam vznikne rezerva tři miliardy korun, které bychom chtěli dodatečně nabídnout do krajů na opravu silnic druhé a třetí třídy,“ přiblížil Babiš.

Kromě resortu dopravy vyzdvihl ministr také úspěšné čerpání evropských dotací u ministerstev průmyslu a obchodu a životního prostředí.

Se Zemanovou kritikou nedostatečného čerpání pro oblast vědy, výzkumu a inovací ale Babiš souhlasil. Podle něj za to může fakt, že problematiku řeší několik úřadů.

„Pan prezident má pravdu, že v čerpání prostředků vědy a výzkumu to nedopadlo úplně ideálně a že jsme to možná mohli udělat ještě líp. Ale tam je to vlastně dáno tím, že věda a výzkum je roztroušena po vícerech resortů a není to centralizované,“ připustil.

Zeman s Babišem mluvili rovněž o migraci. Podle ministra se shodují na tom, že celá situace skončí uzavřením vnější hranice Evropské unie.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme