Krizovou situaci ve zdravotnictví chce ČSSD řešit zvýšením platů

Zvýšením platů lékařů a zdravotních sester o deset procent chce sociální demokracie řešit situaci ve zdravotnictví a udržet v něm kvalitní pracovníky. O stejnou částku by se měly navýšit také platy ve školství. Uvádí se to v Prvomájovém manifestu ČSSD, se kterým dnes vystoupil premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka ve Vyškově. Podle ministra Němečka je pro navýšení platů třeba najít navíc 3,5 miliardy korun pro příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda sociálních demokratů a premiér Bohuslav Sobotka přijel 1. května na prvomájové shromáždění ČSSD ve Vyškově

Předseda sociálních demokratů a premiér Bohuslav Sobotka přijel 1. května na prvomájové shromáždění ČSSD ve Vyškově | Zdroj: ČTK

O krizové situaci ve zdravotnictví by měla v úterý jednat vládní koalice. Česká lékařská komora navrhuje zvýšení platby za státní pojištěnce a zdravotní daň na tabák a alkohol. Pokud by daň z krabičky cigaret činila pět korun, získalo by zdravotnictví ročně navíc pět miliard, což by kompenzovalo zrušené regulační poplatky.

Ministr financí Andrej Babiš ale odmítá peníze do zdravotnictví přidat s odkazem na "černé díry" a mrhání prostředky.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka je pro 10procentní navýšení platů třeba najít navíc 3,5 miliardy korun pro příští rok. Celkem to má stát spolu s letošním navýšením sedm miliard korun. Náklady chce ministr pokrýt hlavně zvýšením plateb za státní pojištěnce zhruba o pět miliard korun, uvedl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Je to 3,5 miliardy navíc na mzdy oproti letošnímu roku. Letos bylo 5, to znamená 5 plus 5, na příští rok 3,5 miliardy navíc. Dohromady by nemocnice potřebovaly zhruba 7 miliard. Pokud nedojde k posílení zdravotnického rozpočtu, to znamená veřejného zdravotnického pojištění, tak na to peníze nebudou. Jenom na toto navýšení potřebuje systém posílit k 5 miliardám,“ prohlásil Němeček v OVM.

Počet státních pojištěnců se pohybuje kolem šesti milionů, za každého stát platí pojišťovnám každý měsíc 870 korun. Příští rok by to mělo být zhruba 930 korun na každého, potvrdil ministr s tím, že je to naprosté minimum.

Lépe by se mělo vést i občanům

Podle Sobotky musí stát dát zdravotníkům najevo, že o ně stojí. Například nedostatek zdravotních sester podle něj souvisí mimo jiné právě s platy, které jsou vyšší už i na Slovensku.

ČSSD se hlásí i k podpoře požadavků odborů, například v otázce růstu minimální mzdy. Minimální mzdu chce Sobotka navýšit od ledna 2017 na 11 tisíc korun, nyní činí 9 900 korun hrubého.

Podle Sobotky se Česku hospodářsky daří a je důležité, aby se lépe vedlo i jeho občanům. Odbory by prý měly tlačit i na růst mezd ve firmách, které mají větší zisky než v minulosti.

Současný hospodářský růst by se měl podle Sobotky odrazit také ve valorizaci penzí. Sociální demokracie bude ve vládě po svých koaličních partnerech požadovat záruky, že valorizace penzí se bude v roce 2017 pohybovat mezi 200 až 300 korunami.

„Nesmí se opakovat situace z ledna letošního roku, kdy špatný zákon, zděděný ještě po pravicové vládě, neumožnil vyšší valorizaci penzí než 40 korun,“ uvedla ČSSD v manifestu, který dnes zveřejnila na svých prvomájových shromážděních.

ČTK, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme