Krok Šlachty je emotivní, sblížení ÚOOZ a ÚOKFK je správné, míní Kubiceho náměstek

Postupné sblížení protimafiánského (ÚOOZ) a protikorupčního (ÚOKFK) útvaru policie je správné, řekl pro zpravodajský web Českého rozhlasu Jaroslav Hruška, náměstek bývalého ministra vnitra Jana Kubiceho. Podobný model podle něj funguje v řadě států Evropy i Ameriky. Krok dosavadního šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, který kvůli ohlášené reorganizaci od policie odchází, vnímá jako emotivní rozhodnutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Hruška byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu

Jaroslav Hruška byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Jaroslav Hruška zdůraznil, že Jan Kubice postavil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu už v roce 1995 a policie musí reagovat na to, jakým směrem se za 21 let kriminalita posunula.

Jaroslav Hruška působil v letech 2011 až 2013 jako náměstek tehdejšího ministra vnitra Jana Kubiceho. Před tím s ním pracoval na ÚOOZ. Podílel se na takzvané Kubiceho zprávě, která podle některých sociálních demokratů stála ČSSD lepší výsledek voleb v roce 2006.

„Stavět to na struktuře, kterou postavil Jan Kubice v roce 1995, je prostě neefektivní. Na druhou stranu je velmi důležité to lidem vysvětlit. Komunikace je zásadní,“ řekl Hruška. Debatu o sblížení těchto útvarů prý vedli už za Kubiceho.

„Vedli jsme ji rok, a i když jsme ji vedli v klidu, tak jsme se stejně nikam nedobrali, protože to skončilo na personálních otázkách. Všichni jsme se shodli, že systémová změna je potřeba, to nikdo z policie nerozporoval. Pak to ale skončilo na tom, kdo bude šéfem.“

Krok olomouckého vrchního státního zastupitelství, které si pozvalo policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho k výslechu, Jaroslav Hruška nechápe.

Tuhého jsme už jednou kvůli únikům vytěžovali, říká žalobce Ištvan

Číst článek

„Podle současně platné zákonné úpravy je organizace policie v rukách policejního prezidenta, který ji navrhuje ministrovi vnitra. Tak se prosím řiďme zákonem. Pokud se k tomuto tématu takto razantně vyslovuje kdokoli z resortu, tak to ve mně vyvolává spoustu otázek, proč tak činí. Tady nejde jen o státní zástupce,“ míní Jaroslav Hruška.

Odchod Roberta Šlachty do civilu pak bývalý náměstek ministra vnitra vnímá jako emotivní rozhodnutí.

Igor Maňour, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme