Kvalita Svatomartinských vín je i přes nepřízeň počasí dobrá, tvrdí vinaři

Čeští vinaři otevřou první lahve letošního Svatomartinského vína. Na trhu jich celkem bude milion devět set tisíc. Oproti minulým dvěma rokům to znamená mírný pokles produkce. Může za to letošní sklizeň hroznů, která byla kvůli deštivému počasí na přelomu srpna a září podprůměrná, o třetinu nižší než obvykle. S kvalitou vína jsou ale vinaři spokojeni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno | Foto: Michal Trnka

Až do přelomu srpna a září si vinaři libovali. Réva na moravských vinicích dozrávala v ideálních podmínkách. Neohrožovali ji škůdci, nemoci ani špatné počasí, které je pro vinohrady klíčové. Pak najednou za jeden měsíc napršelo tolik, co jindy za půl roku.

„Na některé odrůdy nastoupila v některých lokalitách hniloba, hrozny se pak nemohly sklízet nebo se ve vinicích třídily, takže vysoká pracnost, trošku šla dolů kvalita hroznů a také byla nižší úroda,“ vypočítavá důsledky špatného počasí Josef Svoboda z vinařství Habánské sklepy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vinaři otevřou první lahve letošního Svatomartinského vína. Jak je ovlivnilo nepříznivé počasí na konci léta, zjišťoval Jaroslav Skalický

Na Moravě vinaři sklidili z hektaru zhruba 4,5 tuny hroznů, o půl tuny méně než obvykle. Aby hrozny uchránili před zhoubnými chorobami a hnilobou, museli je sbírat o dva týdny dříve, než předpokládali. Projevilo se to v nižší cukernatosti. Evropská unie souhlasila s výjimkou, aby vinaři mohli hrozny doslazovat.

„Prostě je tam potřeba dosáhnout určitého objemu cukru, nejlépe je používat přírodní zahuštěný hroznový mošt nebo koncentrát, který zvedne cukernatost tak, aby to prokvasilo aspoň do 11 procent alkoholu. U některých odrůd sklizených v září jsme to byli nuceni využít,“ vysvětluje David Šťastný z Vinných sklepů Valtice.

Právě rané odrůdy a nejčastěji Müller Thurgau vinaři k výrobě Svatomartinského vína používají. (Vinaři) se ale shodují, že přes všechny potíže vypadají mladá Svatomartinská vína dobře.

„Skutečně jsme docela překvapeni zejména u bílých vín. Taková ta chuťová čistota, svěžest, ovocnost a jiskrnost té chuti je na velmi dobré úrovni. Myslím, že i naši zákazníci budou spokojeni a budou se divit, proč vinaři mluví o nějakém nepříznivém počasí během sklizně,“ říká Josef Svoboda z vinařství Habánské sklepy.

„Vzhledem k obtížným klimatickým podmínkám, nadměrným srážkám, jsem velice mile překvapen. Vína jsou čistá, výrazně aromatická, jsou šťavnatá, mají vyšší obsah kyselin a jsou v tuto chvíli už velice dobře pitelná,“ dodává František Drahonský ze společnosti Víno Mikulov.

Zákazníci si budou muset připlatit

Slabší úroda a vyšší náklady spojené se sklizní hroznů letošní Svatomartinská vína ale podle vinařů podraží.

„Pravděpodobně to něco s cenou udělá. Je možné, že se zvláště u jakostních vín posune malinko nahoru. Nemyslím si, že to bude něco dramatického, ale cena hroznů na Moravě opět stoupla o 10 procent. Takže vinaři budou muset na to částečně také reagovat,“ upozorňuje David Šťastný z Vinných sklepů Valtice.

František Drahonský ze společnosti Víno Mikulov připomíná, že tradice ochutnávání mladých vín i pojídání svatomartinských hus, je stará několik století.

„Těm pomocným silám končily smlouvy, vína už byla vyčištěná, takže se poprvé dalo popíjet mladé víno. Bylo to období spojené s hodováním, veselím, protože všichni měli za sebou sklizeň a blížilo se období adventu, které zase bylo o zklidnění a půstu,“ vysvětluje.

víno | Foto: Svatomartinské víno

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme