Kvóty nebudu respektovat, vzkázal Babiš. Chce, aby o přijímání migrantů rozhodla sněmovna

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO by chtěl, aby se mimořádně sešla Poslanecká sněmovna kvůli přijímání uprchlíků. Na twitteru Babiš také uvedl, že povinné kvóty na přijímání migrantů nebude respektovat, a to i za cenu hrozících sankcí ze strany Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Musíme reagovat na potřeby a obavy občanů své země, musíme se postarat o bezpečnost občanů ČR. I za cenu sankcí,“ napsal šéf hnutí ANO na svém twitterovém účtu.

Uvedl taky, že koaliční partneři jeho návrh na vládě nepřijali a kvóty na přijímání uprchlíků chtějí respektovat. „Ať tedy rozhodne sněmovna,“ napsal Babiš.

Předseda dolní komory Jan Hamáček z ČSSD Babišovo vyjádření označil za další názorový veletoč šéfa hnutí ANO. „Já si pamatuji, není to tak dávno, kdy říkal, že migranti mohou být přínosem pro českou ekonomiku a že by mohli vykonávat práci, kterou nechtějí vykonávat Češi,“ reagoval Hamáček

„Nyní asi opět změnil názor, nicméně vláda, ve které sedí, učinila některé zahraničně-politické závazky, a tudíž pokud stojí o změnu stanoviska vlády, tak by to měl nejprve projednat ve vládě – tam nevidím příliš prostor pro Poslaneckou sněmovnu,“ dodal šéf sněmovny.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD už dříve řekl, že politici by neměli využívat obav obyvatel z uprchlické krize, aby si budovali politickou kariéru. Podle něj je klíčová ochrana vnějších hranic a je také nutné otevřít otázku společné evropské armády.

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL řekl, že nerozumí tomu, proč by se měla kvůli tématu mimořádně scházet sněmovna.

„Já myslím, že máme nastavenou velice kvalitní migrační politiku, velice přísnou, velice restriktivní. Ostatně za poslední dva roky, kdy vypukla migrační krize, je vidět, že Česká republika, česká vláda tuto situaci zvládá. Takže mám trošičku pocit, jestli to není víc řekněme předvolební téma pana ministra Babiše,“ poznamenal Jurečka.

S myšlenkou, že k přijímání migrantů by se měli vyjádřit poslanci a senátoři, už dříve přišel prezident Miloš Zeman. "Jakékoli přijetí migrantů by tedy podle názoru pana prezidenta mělo být projednáno v Parlamentu České republiky," tlumočil v úterý Zemanův názor jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Hlava státu podle jeho slov nesouhlasí s jakýmkoli přijímáním uprchlíků.

ČRo, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme