Kvůli epidemii eboly se premiér Sobotka sejde s ředitelem Lékařů bez hranic

Česko nabídne pomoc oblastem postiženým ebolou. Jednat o ní bude premiér Bohuslav Sobotka s ředitelem organizace Lékařů bez hranic Pavlem Gruberem. Schůzky se zúčastní i ministři zahraničí, zdravotnictví, vnitra a obrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle Světové zdravotnické organizace šíření epidemie eboly dále zrychluje

Podle Světové zdravotnické organizace šíření epidemie eboly dále zrychluje | Zdroj: Reuters

„My se snažíme zvedat varovný prst, říkat, že situace je mimořádně vážná. Na druhou stranu věříme, že orgány České republiky jsou dostatečně kompetentní a vědí, jaké jsou naše možnosti a jaká by byla nejlepší forma, jak zasaženým státům pomoci,“ řekl před schůzkou ředitel Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Šéf resortu obrany Martin Stropnický bude na jednání mluvit o armádním Centru biologické ochrany v Těchoníně. „V této situaci se mi zdá jako docela přirozená věc, ho případně mít možnost využít. A o parametrech využití budu pana premiéra informovat.“

„Ministerstvo vnitra bude samozřejmě dbát i na to, aby se do České republiky případně nedostávali občané z regionů, kde tato nákaza řádí. My tu věc monitorujeme a budeme naslouchat, co je ještě potřeba v rámci zvýšení bezpečnosti udělat,“ uvedl šéf resortu Milan Chovanec z ČSSD.

Epidemie krvácivé horečky si od začátku roku vyžádala už 2 500 obětí. Ve státech zasažených ebolou v současné době působí dva zástupci české pobočky Lékařů bez hranic.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme