Kvůli Okamurovým výrokům vůči muslimům se sejde Úsvit, Šarapatka je odsoudil

Šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamuru kritizují za výroky vůči muslimům i poslanci z vlastních řad. Milan Šarapatka se kvůli tomu nebude dál podílet na vytváření zahraniční politiky hnutí. Okamura na sociální síti zveřejnil výzvu k obtěžování muslimů v Česku. Kvůli tomuto kroku se sejde hnutí Úsvit, které bude jednat o jednotné zahraniční politice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomio Okamura

Tomio Okamura | Foto: Filip Jandourek

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura před několika dny sdílel na Facebooku text jiného člena hnutí Jiřího Kobzy, který mimo jiné nabádá k tomu, aby lidé u mešit venčili psy a prasata. Okamura se sice brání, že text psal Kobza, ale v základu s ním souhlasí.

„Tento příspěvek je principiálně, říkám principiálně, v souladu s programem hnutí Úsvit. To znamená, že děláme maximum pro to, aby v České republice nezakořenil radikální islám,“ řekl v České televizi.

Výroky předsedy Hnutí Úsvit Tomia Okamury k muslimům jsou naprosto nepřijatelné, reagoval na Okamurův krok poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

„Považuji je za vulgární, za zjednodušující a za zcela nepřijatelné od politika, který je předsedou parlamentní strany,“ uvedl bývalý diplomat.

„Prožil jsem 15 let v muslimských zemích a vím, že jsou to lidé, jako jsme my, a víra s tím nemá nic společného. Interpretace víry některých skupin samozřejmě ano, ale jsou to lidé jako my, kteří v něco věří, stejně jako v něco věří někteří z nás. Takže to nelze takto bagatelizovat,“ dodal.

Šarapatka se proto už dál nechce podílet na zahraniční politice hnutí Úsvit. Z poslaneckého klubu ale zatím neodejde a zůstává i v zahraničním výboru Poslanecké sněmovny.

Bezpečnostní analytik Jan Schneider si myslí, že by měli poslanci vydat Tomia Okamuru k trestnímu stíhání.

„Tady bych řekl, že sehrál pan Okamura velice negativní roli. Myslím si, že tady by asi bylo dobře, kdyby bylo požádáno o jeho vydání k trestnímu stíhání, protože tady skutečně on rozněcuje nesnášenlivost. Myslím si, že jeho výroky spadají do působnosti trestního zákona,“ míní.

'Každý zakoupený kebab je krokem k burkám'

Text Jiřího Kobzy, který před několika dny Tomio Okamura zveřejnil na svém facebookovém profilu, obsahuje “návod“, jak bojovat proti radikálnímu islámu v Česku. Celkem obsahuje 25 bodů.

„Můžeme chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a chodit je venčit do okolí jejich center, mešit a oblíbených piknikovišť, dávat podnikům v okolí jména jako U hodného pejska, U veselého prasátka a podobně,“ píše se mimo jiné v textu.

K podobným místům mají také lidé vodit bezdomovce. Kobza lidem také doporučuje bojkovat muslimské obchody. Lidé v nich prý nemají kupovat kebaby ani mobily.

„Prostě vůbec nic a neměnit u nich peníze, je to vedlejší zdroj financování rozmachu islámu. Každý zakoupený kebab je jen další jeden krok k burkám. Jak bude chutnat vaší ženě, až jej bude jíst se šátkem na obličeji?“ píše autor.

 

Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme