Kvůli opravám čeká tisíce domácností v létě opět odstávka teplé vody

Stejně jako je občas kvůli opravě nutné uzavření silnice, musí se občas zavřít i potrubí pro teplou vodu. Pro tu ale většinou neexistuje žádná objížďka, a znamená to proto delší odstávku. Tisíce domácností se tak každý rok v létě potýkají s tím, že jim teče jen studená voda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na horkou sprchu může Milan Polák z Prahy 3 už druhý týden zapomenout. V jeho ulici neteče teplá voda od 27. června a znovu poteče až 11. července.

„Sprchuju se ve studené, aspoň se otužím. Horší je umývání nádobí, kde se voda opravdu musí ohřát,“ říká Polák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pravidelná odstávka dodávky teplé vody je každoročním trápením pro domácnosti po celé ČR. Natáčel reportér Martin Karlík

Teplárny varovaly odběratele před přerušením dodávek kvůli rekonstrukci už v květnu.

Podle Radka Ježdíka z Pražské teplárenské je lepší plánovaná odstávka teď v létě než neplánovaná kvůli havárii v zimě.

„Rozvody v této oblasti vykazovaly v zimních měsících poměrně časté poruchy a havárie, proto zde naše společnost přistoupila ke kompletní výměně, která vzhledem k rozsahu potrubí vyžaduje letní odstávku v takto dlouhém termínu,“ vysvětluje Ježdík.

Ačkoli v některých městech a obcích existuje možnost napojení na sekundární zdroje tepla, ve většině případů teplá voda v době odstávky prostě neteče. Zatímco někde si musí lidé poradit bez teplé vody pouze den, jinde může odstávka trvat týden i déle.

Až dva týdny bez teplé vody

„Letní odstávka nesmí být delší než 14 dní, ale bývá většinou kratší,“ vysvětluje předseda Sdružení nájemníků České republiky Milan Taraba. Nejkratší lhůta pro oznámení plánované odstávky je podle něj 10 dní. Podmínky pro dodavatele teplé vody i ochranu nájemníků upravuje platná vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu.

Pokud majitel nemovitosti vyloženě nezanedbá své povinnosti, nevzniká nárok na odškodnění nebo slevu. Výjimkou jsou pouze ty případy, kdy není omezení dodávek oznámeno s předstihem nebo teplá voda neteče zbytečně dlouho.

Vodoměry - teplá a studená | Foto: Ladislav Bába

Kdo nechce, aby se mu odstávka teplé vody zbytečně prodražila, měl by myslet na to, kterou vodu pouští. Hrozí totiž, že bude používat studenou vodu, ale vodoměr ji bude brát jako teplou. Cenový rozdíl je přitom poměrně velký.

„Je to naše chyba. Doporučuju, aby uživatelé používali pouze výtok na studenou vodu, protože jinak platí množství teplé vody,“ dodává šéf sdružení nájemníků.

Odstávky netrápí pouze Prahu

Od začátku července až do půlky měsíce je bez teplé vody také řada domácností v Pardubicích a Hradci Králové, kam teplo dodává Elektrárna a teplárna v Opatovicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odstávka teplé vody se může prodražit. Na co si dát pozor, vysvětlil ve vysílání ČRo předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Tabara

„V letošním roce plánujeme zrekonstruovat více než 4,5 kilometru z celkových 300 kilometrů našich sítí, což znamená, že se to musí vykopat, vyříznout, nahradit, svařit a tak dále,“ popisuje mluvčí elektrárny Martin Sýkora.

Až do 17. července se bez teplé vody musí obejít i obyvatelé obce Vintířov na Sokolovsku, kde odebírají teplo z teplárny v blízké Vřesové, která má odstávku.

„Musíme se přizpůsobit Vřesové, kde vždy jednou za dva roky dělají celozávodní výluku. Odstávky pak využíváme k různým opravám a rekonstrukcím na výměníkové stanici,“ říká starosta Vintířova Jiří Ošecký.

Vodu na mytí nádobí si příští týden budou muset ohřívat i obyvatelé části brněnského Bystrce.

O odstávce informují jednotlivé teplárenské společnosti na internetu, kam většinou umísťují rozpis, kdy v které ulici nepoteče teplá voda.

ČRo, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme