Legislativní rada vlády projedná, pod který zákon patří předsedkyně ERÚ

Otázku, jestli předsedkyně Energetického regulačního úřadu spadá pod služební nebo energetický zákon, projedná Legislativní rada vlády. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Jeho návrh, podle kterého šéfka ERÚ patří pod energetický zákon, vláda dnes řešit nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Spory kolem Vitáskové se vedou už několik týdnů. Mládkův materiál, který měli dnes dostat ministři pro informaci, navrhuje, aby vedení ERÚ nespadalo pod služební zákon.

Vláda přitom v polovině ledna projednala informaci ministerstva vnitra, které tvrdí, že Vitásková pod služební zákon patří a do 1. března by měla složit služební slib. Pokud by Vitásková slib složila, nebude moci v čele úřadu stát kvůli tomu, že čelí obžalobě.

Nesoulad mezi služebním a energetickým zákonem ve vedení ERÚ nastal od začátku letošního roku. Úpravu energetického zákona, která měla potvrdit, že Vitásková zůstane ve funkci do konce července příštího roku, kdy jí končí mandát, poslanci loni nestihli schválit a letos 20. ledna vrátili materiál do druhého čtení k přepracování. Podle ministerstva vnitra proto Vitásková spadá pod služební zákon.

Šéfka ERÚ s tím nesouhlasí a říká, že služební slib nesloží. Odkazuje se na energetický zákon, podle kterého ji může odvolat pouze prezident.

Vitásková čelí s dalšími devíti lidmi obžalobě v případu, který projednává brněnský krajský soud. Podle obžaloby se dopustila zneužití pravomoci v souvislosti s výstavbou dvou solárních elektráren v Chomutově, které údajně dostaly od ERÚ povolení k provozu za sporných okolností.

Alena Vitásková | Foto: Český rozhlas

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme