Karel Gott trpí nádorovým onemocněním mízních uzlin, zjistili lékaři

Lékaři diagnostikovali u zpěváka Karla Gotta zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin, takzvaný Non-Hodgkinův lymfom. ČTK o tom dnes informovala jeho mluvčí Aneta Stolzová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvák Karel Gott (na snímku ze 7. října) podstoupil operaci kvůli břišní příhodě

Zpěvák Karel Gott (na snímku ze 7. října) podstoupil operaci kvůli břišní příhodě | Zdroj: ČTK

Lékaři to zjistili při operaci náhlé příhody břišní, které se 76letý zpěvák podrobil minulý týden v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

„Při operaci náhlé příhody břišní mu byl diagnostikován Non-Hodgkinův lymfom jako příčina stavu,“ uvedl přednosta I. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marek Trněný.

„Dnes byla zahájena cílená léčba tohoto onemocnění za použití nejmodernějších prostředků a za spolupráce týmu odborníků. V tuto chvíli nelze odhadnout, jak dlouho bude léčba trvat,“ vysvětlil. Více informací klinika nechce až do odvolání poskytovat.

Nemocný zpěvák kvůli zdravotnímu stavu zrušil všechna představení a nezúčastní se ani předávání Slavíků 28. listopadu ve Státní opeře.

Zpěvákova manželka Ivana Gottová na facebooku uvedla, že její muž je „v těch nejlepších rukou a pod dohledem těch nejlepších specialistů“ v čele s profesorem Trněným a jeho týmem odborníků.

„Celá rodina věříme, že i díky vaší podpoře se bude mít Karel sílu uzdravit. Moc vás zdraví a statečně bojuje, protože vás nechce zklamat. Zvládly to jiné rodiny, zvládneme to společně také,“ vzkázala Gottová fanouškům.

Nemoc se může objevit kdekoli

Lymfom je onemocnění, které postihuje zejména mízní uzliny, ale vzhledem k všudypřítomnosti lymfatické tkáně v těle se může objevit v jakémkoli orgánu.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací trpí tímto onemocněním v ČR asi 14 mužů ze 100 tisíc, nejčastěji je diagnostikováno u pacientů ve věku 60 až 65 let. Choroba má přitom řadu variant, existuje několik desítek druhů lymfomů s velmi rozdílnou prognózou.

Při léčbě se používá řada metod včetně chemoterapie a ozařování, se kterými má zkušenost například herec a prezident karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška. Tomu lékaři objevili rakovinu uzlin v mezihrudí loni v listopadu a léčba byla úspěšná.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme