Lékaři mají mít právo ukončit péči o pacienta kvůli nedůvěře, žádá ČLK

Česká lékařská komora (ČLK) navrhuje, aby ministerstvo zdravotnictví rozšířilo v chystané novele zákona o zdravotních službách právo lékaře vyřadit pacienta z registru. Podle předsedy ČKL Milana Kubka by tak lékaři mohli ukončit péči o pacienta i v případě, že je mezi nimi závažným způsobem narušená důvěra. Nového lékaře by pacientovi zajistila jeho zdravotní pojišťovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetření u lékaře (ilustrační foto)

Vyšetření u lékaře (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Máme pacienty, kteří lékařům chronicky lžou, vyhrožují, vydírají je, požadují různé neoprávněné výhody. Ty případy existují a zákon by měl dávat právo lékařům se před takovými pacienty bránit,“ zdůvodňuje požadavek prezident ČLK Milan Kubek.

„Tak jako dnes má pacient právo svobodně si volit lékaře a nemusí nikomu nic zdůvodňovat, tak i lékař by měl mít právo říct: o tohoto člověka se starat nemohu,“ zdůraznil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měl by mít lékař právo vyřadit pacienta z registru? Debatovali o tom prezident ČLK Milan Kubek a viceprezident Svazu pacientů Josef Mrázek

Lékař by podle Kubka musel písemně zdůvodnit své rozhodnutí vyřadit daného pacienta ze svého registru. Za další pojistku pacientů považuje ČLK ustanovení zákona, že ukončením péče nesmí dojít k bezprostřednímu ohrožení života nebo vážnému poškození zdraví pacienta.

Svaz pacientů se přesto obává, že lékaři dostanou nástroj ke zbavování se drahých a náročných pacientů a těch, kteří si opakovaně stěžují nebo podali na lékaře trestní oznámení.

„Není tady žádné rovnovážné postavení mezi lékařem a pacientem. Lékař je profesionál a pacient je stále více chráněn mezinárodnímu usneseními o tom, že péče má být soustředěna na pacienta, což znamená, že se klade větší nárok na toho profesionála, aby on tu situaci zvládl a aby to nebylo tak, že se zkrátka pacient vyřadí. To si myslím, že z hlediska zákonů je nepřijatelné,“ upozornil viceprezident Svazu pacientů Josef Mrázek.

„Je to věc, kterou není třeba řešit zákonem, poněvadž to se příčí pravidlům obecným a je možné proto pacientovi zakročit na základě jiných zákonů a pravidel,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tématu mluvil na Radiožurnálu také David Marx z České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví

Také podle předsedy České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví Davida Marxe je zbytečné neshody mezi pacientem a lékařem řešit zákonem.

„Pokud tam existuje jednoznačně negativní vztah lékař-pacient, pak asi i v praxi je lépe tomu pacientovi třeba i opakovaně nabízet, aby čerpal péči jinde, případně mu ji zajistit jinde. Osobně se domnívám, že je výhodnější toto řešit nějakým komunikačním nástrojem, případně spoluprací s jiným kolegou nežli nějakými zákonnými opatřeními,“ míní Marx.

Podle nynějšího znění zákona může lékař ukončit péči v případě, že pacient vůbec nesouhlasí s poskytování lékařské péče nebo úmyslně a úmyslně a soustavně nedodržuje navržený léčebný postup. I tady však platí, že ukončením péče nesmí dojít k bezprostřednímu ohrožení života nebo vážnému poškození zdraví pacienta.

Martin Hromádka, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme