Lékaři vyzvali vládu, aby připravila plán na záchranu českého zdravotnictví

Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala otevřeným dopisem vládu, aby připravila plán na záchranu českého zdravotnictví. Měl by obsahovat třeba pravidelnou valorizaci platby za státní pojištěnce. Lékaři vedle toho požadují i speciální zdravotní daň na tabák a alkohol nebo zvyšování platů zdravotníků minimálně o 10 procent každý rok. Oznámil to prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident ČLK Kubek na tiskové konferenci k současné situaci ve zdravotnictví

Prezident ČLK Kubek na tiskové konferenci k současné situaci ve zdravotnictví | Foto: Iveta Vávrová | Zdroj: Český rozhlas

„Základní úlohou zdravotnictví je zajistit každému občanovi dostupnou, kvalitní a bezpečnou zdravotní péči v době, kdy ji potřebuje, a v místě, kde ji potřebuje,“ řekl.

„A bohužel ani navzdory obětavé práci tisíců lékařů a zdravotních sester v současnosti zdravotnictví již není schopno tuto úlohu plnit,“ dodal Kubek.

Chybí peníze i lidé

Podle lékařů je české zdravotnictví v krizi hlavně kvůli nedostatku peněz a personálu. Například v krajských nemocnicích chybí podle údajů ČLK přes 800 lékařů. Už loni na podzim tak musela některá zařízení zavírat nebo omezovat svá oddělení a podle lékařů se situace stále zhoršuje.

ČLK není kvůli nedostatku personálu schopná garantovat bezpečnost zdravotní péče

Číst článek

Ti zdravotníci, kteří v nemocnicích zůstávají, jsou totiž přetíženi – mají na starost stále více pacientů, nedostávají volno, které jim po odsloužených přesčasech náleží, a tak vyčerpaní odcházejí – lékaři do zahraničí a sestry si často hledají práci mimo obor.

Unavení zdravotníci mohou také více chybovat. „Možná jste zaznamenali případ zdravotní sestry v Rumburce, že byla chronicky přetížená. 63 hodin týdně pracuje v nemocnici většina lékařů a zdravotních sester,“ upozornil prezident České lékařské komory.

Sobotka bude s ČLK jednat

ČLK kritizuje vládu, že se zatím nic nezměnilo a samotné ministerstvo zdravotnictví už nemá moc možností, jak objem peněz v českém zdravotnictví navýšit.

Lékaři například chtějí, aby stát zvýšil platby za státní pojištěnce, což jsou děti, důchodci nebo nezaměstnaní. Také, aby zavedl zdravotní daň na tabák a alkohol nebo aby všichni platili zdravotní pojištění podle svých příjmů, tedy i živnostníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD na výzvu České lékařské komory

Komora také požaduje zvyšování platů zdravotníků ve všech zařízeních, nejen státních nemocnicích, ale i regionech, a zjednodušení vzdělávání zdravotníků.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD se chce se zástupci komory sejít. „K jednání pozvu i ministra zdravotnictví a určitě budeme mluvit o konkrétních návrzích, které lékařská komora má. Současně platí, že řada kroků je už v tuto chvíli ve formě změn zákonů,“ ujistil.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD k tomu uvedl, že návrh zákona na pravidelnou valorizaci platby za státní pojištěnce je už téměř hotový. Ročně by do zdravotnictví měl přinést asi 3 miliardy korun.

Hrozí protesty

Podle Jiřího Wicherky, člena etické komise lékařské komory, ale už lékaři mluví o tom, že si začnou vybírat volno za přesčasy tak, jak jim ze zákona náleží.

„Mezi lékaři dokonce už padají zcela otevřeně návrhy, že když jsme příliš neuspěli se všemi dosavadními protesty, je docela na místě zvolit protest formou dodržování zákonů a vyhlášek. Ale obávám se, že asi do týdne by bylo hotovo,“ varoval.

Pokud se věci nehnou kupředu, vyzve Česká lékařská komora lékaře, aby zákoník práce dodržovali.

Průměrný měsíční plat ve zdravotnictví (2008 - 2014)

Václav Rokyta, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme