Lékařská komora na sjezdu představila požadavky, které chce ve zdravotnictví změnit

Česká lékařská komora (ČLK) dnes na mimořádném sjezdu představila požadavky na zlepšení situace ve zdravotnictví. Požaduje mimo jiné zvýšení plateb do systému a jejich spravedlivější rozdělování, reformu vzdělávání lékařů a sester a jejich lepší ohodnocení. Chce také získat pravomoc kontrolovat v jednotlivých zdravotnických zařízení to, jak jsou personálně vybaveny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kubek, prezident České lékařské komory

Milan Kubek, prezident České lékařské komory | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle lékařské komory dává stát na zdravotnictví málo peněz, jen zhruba šest procent HDP. A podle prezidenta komory Milana Kubka dávají na zdravotnictví víc i sousedé na Slovensku.

Komora na sjezdu představila pět požadavků, které chce ve zdravotnictví změnit. Chce například reformu vzdělávání lékařů a sester a jejich lepší ohodnocení. Dále navrhuje také pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce, nebo aby pojišťovny platily za stejné operace ve všech zdravotnických zařízeních stejné částky.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD je nereálný poslední bod seznamu, ve kterém komora požaduje, aby mohla kontrolovat personální vybavení zdravotních zařízení včetně nemocnic. Sjezd požadavky lékařské komory schválil.

Z vlády přišel pouze Němeček

Z pozvaných členů kabinetu na sjezd zavítal jen ministr zdravotnictví. To je podle sjezdu lékařské komory znamením, že zdravotnictví není prioritou současné vlády. Ministr zdravotnictví na sjezdu vystoupil jako host. Jeho vystoupení bylo přímočaré a místy i kritické.

„Všichni víte, že vaše požadavky by se daly splnit jen na úkor jiných skupin lékařů nebo za cenu destabilizace systému veřejného zdravotního pojištění. Většinou se bavíme o penězích. O tom, že navýšení, které proběhlo, není dostatečné, a když se rychle nepřidá, hrozí katastrofa. Co změny přinesou pacientovi? Co udělat pro funkčnější systém? O tom se bohužel moc nebavíme,“ vytkl ministr lékařům.

Zdravotníky podporujeme, tvrdí ministr

V minulých týdnech se o více peněz přihlásili i praktičtí lékaři nebo zubaři. A podle prezidenta Milana Kubka proto zmíněná částka nebude dostatečná. „Vzhledem k tomu, že hejtmani před třemi měsíci řekli, že 7,5 miliardy korun potřebují jenom pro své nemocnice, tak to stačit nebude,“ říká.

Čeští lékaři odcházejí do Německa, práci za hranicemi jich našlo přes devět set

Číst článek

Ministr zdravotnictví nesouhlasí s tím, že by vláda pro zdravotníky nic nedělala. „Připomenu, že od prvního ledna se zvyšuje tarifní plat o 10 procent, před tím to bylo dvakrát 5 procent a ve vládním návrhu je, že po další dva roky to bude zase deset procent. Dohromady to je 40 procent. Neznám profesní skupinu, která by se v ČR těšila takové podpoře a takové prioritě u vlády,“

V Česku je nedostatek doktorů

Podle Kubka v Česku chybí minimálně 1000 lékařů. Komora tvrdí, že chybí gynekologové, praktičtí lékaři, dětští lékaři, chirurgové a další profese. Každoročně do zahraničí za lepším odchází přes 300 českých lékařů.

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO poslal prezidentovi Kubkovi dopis, ve kterém píše, že víc peněz bude prý jen placebem a situaci ve zdravotnictví bez systémových změn nezlepší. Z jednání s lékaři se ale Babiš omluvil.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme