Lékařská komora svolala mimořádný sjezd. Chce řešit krizi ve zdravotnictví

Problémy zdravotnictví chce projednat Česká lékařská komora na mimořádném sjezdu, který svolala na 22. září. Organizace na něj pozve premiéra, ministry zdravotnictví a financí i přední lékaře. Podle prezidenta komory Milana Kubka se krize prohlubuje a vláda ji neřeší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kubek, prezident České lékařské komory

Milan Kubek, prezident České lékařské komory | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Česká lékařská komora již před více než čtvrt rokem upozornila, že v současné situaci nejsme schopni občanům garantovat bezpečnost zdravotní péče,“ zopakoval šéf komory Milan Kubek.

„České zdravotnictví je katastrofálně podfinancováno. Nemocnicím scházejí nejen lékaři, ale i zdravotní sestry. Dostupnost zdravotní péče se pro občany snižuje. Zejména v regionech, na venkově,“ dodal. Nemocnice zajišťují podle Kubka lékařskou péči jen za cenu soustavného porušování a obcházení zákoníku práce.

Pro řešení krize připravila komora pětibodový plán, který obsahuje pravidelnou valorizaci odvodů státu, zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol, stejné úhrady za tytéž výkony všem zdravotnickým zařízením.

Dále pak i růst ceny lékařské práce a státem garantované tabulkové platy v nemocnicích státních i akciových společnostech a pravomoci pro lékařskou komoru kontrolovat personální zajištění péče.

Situace se postupně zlepšuje, tvrdí ministerstvo

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha říká, že stát některé oblasti zdravotnictví dlouho zanedbával. Úřad ale podle něj v posledních třech letech prosadil změny, které situaci postupně zlepšují.

„Například zásadní a hlavně dlouhodobé zvyšování platů lékařů a zdravotnického personálu. Prosadilo významné navýšení peněz plynoucích do zdravotnictví. Po 25 letech přešlapování jsme zahájili proces digitalizace všech zdravotnických registrů.“

„Významně se zefektivnilo hospodaření přímo řízených nemocnic. Zachránili jsme české lázeňství. A tak bych mohl pokračovat i nadále,“ dodal Šticha.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme