Lékařské odbory chtějí na podzim protestovat dodržováním zákoníku práce

Lékaři v nemocnicích chtějí na podzim zahájit měsíc, kdy budou striktně dodržovat zákoník práce. Podle odborů je v nemocnicích tak málo personálu, že provoz oddělení zajišťují zdravotníci jen díky desítkám hodin přesčasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů  Martin Engel

Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel | Zdroj: ČTK

Pokud by takový protest zdravotníci zahájili, mohlo by se podle odborů brzy stát, že nebude dost lékařů na to, aby se po osmi pracovních hodinách vystřídali.

„V září nebo říjnu připravíme to, že budeme skutečně dodržovat zákon, a uvidíme, jak dlouho to zdravotnictví vydrží,“ řekl po skončení sněmu Lékařského odborového klubu jeho předseda Martin Engel.

„Sejdeme se ještě ve druhé půlce června, abychom věděli, co mezitím vláda připravila, jestli skutečně tu krizi bere vážně a jestli má pro nás předestřen soubor opatření, kterými tomu bude čelit,“ dodal.

Odbory se ještě dohodnou, jestli se do plánované akce zapojí všechny nemocnice i z regionů.

Premiér Bohuslav Sobotka i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (oba z ČSSD) slibují zdravotníkům v příštím roce růst mezd o 10 procent. Chtějí také zvýšit platby za státní pojištěnce.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale nechce navyšovat odvody státu.

Česká lékařská komora minulý týden zahájila kampaň s názvem „Zdravotnictví volá o pomoc“. V ní upozorňuje na problémy českého zdravotnictví a také navrhuje, jak je řešit. Chce třeba vyšší platy pro lékaře a sestry, právo pacienta vybrat si lékaře či nemocnici bez omezování od pojišťovny nebo třeba zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol.

Kampaň by měla vrcholit před krajskými volbami s cílem udělat ze zdravotnictví jejich hlavní téma.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme