Lékařů a sester loni přibylo. Mezi kraji jsou ale rozdíly, ukázalo sčítání zdravotníků

Loni pracovalo v českém zdravotnictví 41 292 lékařů, meziročně o 561 více. Mezi kraji ale jsou rozdíly, nejvíc lékařů je v Praze, nejméně v Karlovarském kraji. Ve státní nemocnici měli lékaři měsíčně v průměru 66 373 korun, v nestátní 58 828 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hemodialyzační stanice strakonické nemocnice se přestěhovala do nového pavilonu

Hemodialyzační stanice strakonické nemocnice se přestěhovala do nového pavilonu | Foto: Jitka Cibulová Vokatá

O výsledcích prvního oficiálního sčítání zdravotnických pracovníků, včetně jejich výdělků, informoval dnes novináře ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Podle lékařské komory je v nemocnicích nedostatek lékařů i sester, některá oddělení omezují provoz nebo se i zavírají.

Podle dat, která shromáždil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), ale přibylo také sester - meziročně o 406 na loňských 83 258. Ve státní nemocnici měly sestry 30 866 korun měsíčně, v nestátní 25 434 korun.

"Je velmi dobré, že se budeme bavit nad konkrétními čísly, protože v uplynulých měsících jsme byli svědky toho, jak vznikala čísla, která neodpovídala skutečnosti, protože měla podpořit tezi toho, kdo s čísly přišel," řekl ministr.

Data sbírá ÚZIS elektronicky, uvádějí úvazky, nikoli konkrétní osoby. Může tedy být dvakrát počítán lékař, který pracuje v nemocnici i ambulanci, na celkových trendech to podle ministra ale nic nemění.

Sestry chybí v lůžkové akutní péči

Pokud je pociťován nedostatek lékařů, je to podle Němečka dáno snahou o dodržování zákoníku práce a omezených přesčasů a také rozvojem medicíny.

"Nicméně alarmující je situace u zdravotních sester, meziročně v lůžkové akutní péči počty klesly o 300, trend trvá od roku 2010," podotkl ministr. Naopak podle něj stoupají počty sester v ambulantní péči. Sestry odcházejí z JIP a oddělení se směnným provozem na přijatelnější práci v ambulancích.

Celkem pracovalo loni ve zdravotnictví 212 720 lidí, to je o 3278 víc než v roce 2014. Ubylo jen jiných odborných pracovníků a dentistů, přičemž zubařů přibylo o 285 na celkových 7577.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme