Léta to byli narkomani, teď vyrábějí kozí sýr v nejstarší české terapeutické komunitě

Dlouhá léta byli závislí na drogách, teď chtějí začít žít znovu, bez návykových látek. Zkušenosti z nejstarší terapeutické komunity v Česku dokazují, že to jde. Funguje už víc než 20 let, nově se přestěhovala z Němčic u Strakonic do větších prostor v Heřmani na Písecku. Díky kombinaci přísné disciplíny, fyzické práce a skupinové léčby pomohla změnit životní styl už desítkám lidí. Například přes jídlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto)

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Oběd vaří v terapeutické komunitě vždy jeden z klientů. Jídelníček musí naplánovat na celý týden, nakoupit a dodržet rozpočet. Ten je asi 65 korun na hlavu.

Přesné rozdělení a dodržování povinností a pravidel platí i v novém působišti léčebny Saninim v Heřmani, kam se komunita přestěhovala letos na jaře. Těsně u domu tu stojí velká ohrada a v ní malé stádo koz. Vyrábějí tu totiž sýry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyrábějí kozí sýr. I tak se vracejí narkomani v nejstarší české terapeutické komunitě zpátky do života. V Heřmani natáčela Eva Rajlichová

„Příští rok, až zase budou vyhlášené granty na sociální podnikání ze strukturálních fondů, chceme požádat o peníze na malou mlékárnu a rozšířit chov koz ještě o pár kusů,“ říká Josef Šedivý, který se tu stará o rozjezd sociálního podnikání.

V Heřmani se léčí a budou léčit lidé, kteří drogy užívali dlouhodobě. Několik posledních měsíců má před sebou i jedenatřicetiletý Pavel, pervitin bral skoro 14 let.

„Tady je spíš jako někde na penzionu, ten dům je o hodně hezčí, než to bylo třeba ve starých Němčicích,“ líčí.

Nové prostory v Heřmani se všem líbí, ostatně sami se o ně zasloužili - upravovali je vlastníma rukama.

„Nešlo se do toho nezapojit. Po tom roce a půl, co jsme brala drogy hodně, tak to pro mě bylo ze začátku těžší, ale pak už to bylo v pohodě,“ vzpomíná Katka, která před pár týdny úspěšně ukončila terapii a pokračuje v doléčování v pražském zařízení Sananimu.

Podřídit se životu v komunitě a skoncovat se závislostí nezvládne každý, přesto mají ve zdejší terapeutické komunitě dobré výsledky - kolem 60 procent jejich klientů se k drogám už nevrátí.


Zvětšit mapu

Eva Rajlichová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme