Letadlo přivezlo z Nepálu evakuované Čechy i turisty z dalších zemí EU

Do Prahy se vpodvečer vrátili z Nepálu leteckým speciálem čeští turisté. Letadlo, které do země postižené zemětřesením dopravilo záchranářský tým, odvezlo při zpáteční cestě 45 evakuovaných Čechů a 39 občanů dalších států Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část pasažérů speciálu, který přivezl do Prahy turisty evakuované z Nepálu

Část pasažérů speciálu, který přivezl do Prahy turisty evakuované z Nepálu | Zdroj: ČTK

Letadlo vypravené českou vládou odletělo do Nepálu v noci na středu. Kvůli přetížení letiště v Káthmándú ale muselo zamířit do Indie a v Dillí několik hodin čekat na dokončení cesty.

Do nepálské metropole skupina 36 lékařů, sester a hasičů dorazila v noci dnešek. S sebou přivezla asi deset a půl tuny vybavení a zásob. Hlavním úkolem českých zdravotníků bude ošetřování lehkých a středně těžkých poranění.

Na zpáteční cestu vzal stroj společnosti Travel Service Čechy, kteří se nacházeli v Káthmándú a projevili zájem o evakuaci. Kapacitu letadla doplnilo 39 občanů dalších evropských zemí, mezi nimi i 14 Slováků, kteří vystoupili v Bratislavě. Během letu do Prahy měl letoun mezipřistání také v Abú Zabí.

Na přílet svých blízkých čekalo v hale starého ruzyňského letiště asi pět desítek jejich příbuzných a známých. Někteří přišli vybaveni plakáty s nápisem "Vítejte doma", jiní donesli na přivítanou pivo nebo chléb se solí.

Čeští turisté se na ruzyňském letišti vítají s příbuznými po návratu z Nepálu | Foto: ČTK

Na palubě letadla byl například Milan Mazánek, který musel čtyři dny spát venku na zemi. „Já jsem zažil nepříjemné věci, ale to není nic proti tomu, co zažívají lidi tam. Takže moje zážitky nejsou ani tak důležité, nejhorší je, jak strádá Nepál,“ řekl.

Pavel Barták přicestoval v tričku s anglickým nápisem „Přežil jsem zemětřesení v Nepálu“ s datem podle nepálského kalendáře. „Když si chcete v Nepálu nechat udělat tričko, tak vám ho tam za 15 minut vyšijou na ručním šlapacím stroji. A my jsme měli takový nápad, že na památku si tam necháme si tam to datum napsat,“ vysvětloval.

V Nepálu stále zůstává uvízlých několik Čechů

Už v předchozích dnech z Nepálu odcestovalo různými lety přes pět desítek Čechů. Další naopak v zemi zůstávají, někteří jsou nadále odříznutí od okolního světa.

Je to i případ skupiny deseti českých turistů uvězněných v údolí mimo hlavního města Káthmándú. Všichni jsou v pořádku a kontaktovalo je i české ministerstvo zahraničí. Chybí jim ale další informace, jak se z odlehlé vesnice bezpečně dostat.

„Problém je v tom, že nemáme žádné informace o tom, jakým způsobem pokračovat, jestli se máme pokusit projít buď nahoru přes průsmyk ve výšce pět tisíc metrů, kde padají laviny, nebo máme pochodovat dolů asi 80 kilometrů k nejbližší cestě. Takže nejistotu, ve které jsme tady už šestý den po zemětřesení, je dost nepříjemná,“ řekl Radiožurnálu jeden ze skupiny Čechů Vladimír Huda.

Na severu Nepálu v nedostupné oblasti Lho je uvízlá i jedna Češka. Žena není zraněná ani nijak omezená a její pojišťovna se snaží s ní spojit a helikoptérou ji dopravit do Káthmándú.

Následkem otřesů o síle 7,9 stupně, které zemi zasáhly v sobotu, zemřelo podle nejnovější bilance nejméně 5844 osob, přes 11 tisíc lidí utrpělo zranění. Všech 272 Čechů, kteří se v Nepálu v době neštěstí nacházeli, je ale podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) v pořádku.

Zemětřesení v Nepálu | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme