Letiště V. Havla má získat bezpečnostní systém na detekci obličejů cestujících

Česko stejně jako další evropské státy zpřísňuje kvůli útokům ve Francii bezpečnostní opatření. Letiště Václava Havla požaduje nakoupit systém na rozpoznávání obličejů. Slibuje si od toho lepší bezpečnost a sledování pohybu hledaných osob. Nákup už schválila Bezpečnostní rada státu. Vláda bude o více než stomilionové investici jednat už v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla, terminál 2

Přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla, terminál 2 | Foto: Filip Jandourek

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa z ČSSD by takový systém uvítal. Řekl to v Šedesátce Radiožurnálu.

"Facebook to má vestavěné už dávno. Samozřejmě to, že použijeme takovou technologii i při příjezdu lidí ze zahraničí, a pražské letiště je brána do České republiky i z těch rizikových destinací, je zcela na místě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské letiště by chtělo pořídit systém pro automatické rozpoznávání obličejů. Mluvil o něm bezpečnostní analytik Jan Schneider

Výkonný ředitel občanského sdružení Iuridicum Remedium Jan Vobořil upozornil, že systém sice je jedním z řešení, nesmí ale omezovat občanská práva cestujících.

„Záleží samozřejmě na tom, jak bude to zařízení používáno. Uvidíme v budoucnu, jak to vlastně bude nastaveno. Nevylučuji použití takových technologií, ale zároveň nad tím nijak nejásám,“ přiznal.

Podle bezpečnostního analytika Jana Schneidera, který mimo jiné působil jako ředitel Kanceláře Rady vlády pro zpravodajské služby, je systém velmi sofistikovaný a nejde jen tak přelstít. Záleží ale na tom, kolik toho kamera z obličeje uvidí, jak kvalitně, z jakého úhlu a na jakou vzdálenost.

Systém na automatickou detekci obličejů se používá na letištích v zahraničí, v Londýně i u městského kamerového systému. Má přispívat k ochraně před terorismem.

Průzkum veřejného mínění zpracovaný pro Český rozhlas ukázal, že lidé v Česku jsou ochotní se vzdát části svých svobod právě ze strachu z terorismu.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme