Letní zájezdy podraží. Kvůli nejisté bezpečnostní situaci v oblíbených destinacích

Za letní dovolenou v zahraničí si letos čeští turisté připlatí. Může za to nejistá bezpečnostní situace v řadě oblíbených destinací. Češi si kvůli ní vybírají zájezdy do relativně bezpečných zemí, kde ale rostou ceny. Podle údajů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur zhruba o sedm procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maledivy, dovolená, relax, moře (ilustrační foto)

Maledivy, dovolená, relax, moře (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

„Lidé se bojí cestovat do destinací, které jsou zasaženy terorismem, eventuálně uprchlickou krizí. To znamená Tunisko, Egypt a v poslední době hlavně Turecko. Propad se dá vyjádřit v desítkách procent v každé destinaci a je jenom otázka, kam se ta poptávka zaměří,“ říká Alexandr Pavlov z CK Alexandria.

Situaci na trhu potvrzuje i Michal Tůma z agentury Invia, která prodává zájezdy 300 cestovních kanceláří:

„V létě budou poměrně výrazně přebrané kapacity zájezdů jak do Bulharska, tak do Chorvatska i do Řecka a Španělska. Zaznamenávají obrovský nárůst v předprodejích.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé si na léto vybírají hlavně pobyty v tradičních středomořských destinacích. Ceny tam ale rostou

Zvýšená poptávka o pobyty v relativně bezpečných zemích zvedá ceny. „V případě tradičních evropských destinací, jako je Řecko, Španělsko, Bulharsko, Chorvatsko, Itálie, jsou průměrné ceny prodaného zájezdu vyšší o 500 až 1500 korun na osobu,“ upozorňuje Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

„Nejenže mírně vzrostly ceny zájezdů z důvodu vysoké poptávky celé Evropy po tradičních destinacích, ale je to i proto, že český turista klade větší důraz na kvalitu poskytovaných služeb,“ dodává.

Podle Stanislava Zímy z Exim Tours ale právě kvůli současné situaci přicházejí Češi o destinace, které nabízejí nejvýhodnější dovolenou při srovnání ceny a kvality služeb.

Last minute zájezdy

„Úroveň služeb je nasazena hrozně vysoko a klient, který se rozhodne jet místo do Turecka třeba na Sardinii, určitě nemůže počítat s tím, že za ty samé peníze tam bude stejný komfort. Bude muset podstatně slevit ze svých nároků,“ zdůrazňuje.

„Můj odhad je, že budou velmi silné prodeje těsně před letní sezonou, že klienti, když vyhodnotí, že situace v letoviscích je bezpečná, pojedou a dovolenou si nenechají zkazit,“ myslí si Zíma.

Každý pátý Němec letos nepojede na dovolenou do muslimské země, vyplývá z průzkumu

Číst článek

Na prodej zájezdů na poslední chvíli spoléhá i Michal Tůma. „Cena do těchto zemí bude klesat. Myslím si, že v prodeji last minute zájezdů budou minimálně Turecko a Egypt velice oblíbené právě díky svojí ceně,“ odhaduje.

Alexandr Pavlov ale tak optimistický není. „Nelze očekávat, že by ceny v těchto destinacích dramatickým způsobem poklesly. Hoteliéři, než aby prodělávali, tak radši nechají hotel zavřený nebo ho budou provozovat třeba jenom dva měsíce v roce. Můj soukromý odhad je, že letos trh klesne přibližně o 20 procent. A uvidíme, co se bude dít příští rok,“ předpovídá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letní zájezdy podraží. Může za to nejistá bezpečnostní situace v řadě oblíbených destinací. Hostem ČRo byla Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

AČCKA zatím podle Kateřiny Petříčkové nezaznamenala, že by se některé cestovní kanceláře kvůli změněné poptávce dostaly do potíží.

„Za loňský rok jsme zaznamenali asi tři úpadky cestovních kanceláří s minimálním dopadem na české turisty. Nebylo to dramatické. Cestovní kanceláře se poklesu zájmu o severoafrické země mají možnost přizpůsobit již od Arabského jara, tedy od roku 2011,“ popisuje.

Nejoblíbenější zahraniční destinace českých turistů v roce 2015 | Foto: ČTK

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme