Letos se v Česku nakazilo virem HIV už 185 lidí

Od ledna do září letošního roku v Česku přibylo 185 nových pacientů s virem HIV. Údaje zveřejnila Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS. Ta upozorňuje na to, že nakažených přibývá stále rychleji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červená stužka, symbol boje proti AIDS

Červená stužka, symbol boje proti AIDS | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Seema K. K.

„Počet HIV pozitivních dlouhodobě narůstá především ve skupině mužů, kteří mají sex s muži. Co se týká HIV infekce v této skupině, patří Česká republika na přední místa v Evropě,“ uvedla manažerka Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Veronika Šikolová.

Ta jako možné důvody stoupajících čísel uvedla třeba nedostatečnou prevenci a její podporu nebo uvolněnější sexuální chování.

Od začátku sledování – tedy za bezmála za třicet let – zaznamenala laboratoř pro AIDS v Česku už 2307 infikovaných. Nemoc AIDS se rozvinula u 419 pacientů, zemřelo 217 lidí.

Podrobnější čísla o HIV v Česku lze najít na webu Státního zdravotního ústavu zde.

Václav Rokyta, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme