Libanonce Fajáda pustili z bejrútské vazby. Potvrdil to advokát, který ho zastupoval v Česku

Libanonec Alí Fajád je na svobodě. Muže, o jehož vydání žádaly Česko Spojené státy, pustili z vazby v Bejrútu. Českému rozhlasu to potvrdil advokát Vladimír Řicica, který Fajáda v Česku zastupoval. Alí Fajád byl v Česku zadržen spolu s dalšími dvěma Libanonci v dubnu 2014. Spojené státy všechny tři podezřívají z podpory terorismu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„Dnešního dne byl v Bejrútu propuštěn na svobodu. Bližší okolnosti kauzy v Libanonu a jeho propuštění neznám,“ řekl advokát Vladimír Řicica.

Fajáda a další dva Libanonce zadrželi čeští policisté v dubnu 2014 na žádost Spojených států. Američané podezřívají Fajáda a další dva zadržené z podpory terorismu a žádali proto Česko o jejich vydání.

V případě Fajáda a dalšího muže to ale ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO na začátku února zamítl.

Jeho krok pak ostře kritizovalo americké velvyslanectví v Praze. Hned potom se oba muži pravděpodobně stali součástí výměny za pět v Libanonu zadržovaných Čechů.

České úřady to oficiálně nepotvrdily, souvislost Fajádova případu s návratem pěti mužů ale tehdy připustil ministr obrany z hnutí ANO Martin Stropnický.

Pět Čechů, tři Libanonci

Pět Čechů zmizelo v Libanonu loni v červenci. Byl mezi nimi i jeden z Fajádových advokátů nebo třeba příslušník české vojenské tajné služby. Když se vraceli vládním speciálem zpět do Česka, byli Fajád a další z Libanonců propuštěni z vazební věznice.

Kolem případu se pak objevila řada dohad a spekulací o tom, jak se Češi do zajetí dostali, proč přesně do Libanonu jeli nebo jakou roli v celém případu sehrály české a libanonské tajné služby.

Fajád se z Česka do Libanonu vrátil letos v únoru. O jeho vydání žádaly Spojené státy také Libanon, připomíná Řicica.

„O tom rozhodla v konečné fázi ministryně spravedlnosti s tím, že do Spojených států vydán nebude. Spojené státy na něj samozřejmě prostřednictvím Interpolu vydaly mezinárodní zatykač, který je nyní projednáván v Libanonu," uvedl advokát Vladimír Řicica.

Kauza Alí Fajád | Foto: Český rozhlas

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme