Libanonec Alí Fajád zadržovaný v Česku údajně pracoval pro tamní vojenské zpravodajce

Kauza pěti pohřešovaných Čechů v Libanonu se zamotává. Reportérům Radiožurnálu se podařilo zjistit, že Libanonec zadržovaný v Česku Alí Fajád údajně pracoval pro tamní vojenskou tajnou službu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výňatek ze zprávy libanonské armádní zpravodajské služby - arabsky.jpg

Výňatek ze zprávy libanonské armádní zpravodajské služby - arabsky.jpg | Foto: ČRo, Janek Kroupa

Fajádovo jméno je v poslední době spojováno s případem zmizelých Čechů. V jižní části údolí Bikáa se totiž spolu s pěti Čechy ztratil Fajádův bratranec. Zmizel i Fajádův advokát Jan Š. Spekuluje se, že šlo o únos. Kdo za ním stojí, se ale zatím neví.

Na případu naši reportéři spolupracují s libanonským deníkem Daily Star.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libanonec Alí Fajád zadržovaný v Česku údajně pracoval pro tamní vojenské zpravodajce. Případ sleduje reportér Radiožurnálu Janek Kroupa

Radiožurnál získal dopis, ve kterém libanonští zpravodajci přiznávají, že pro ně Fajád pracoval.

Do Prahy dokument přišel v době, kdy se vyjednávalo o možném vydání Libanonce s ukrajinským občanstvím do Spojených států. Tam mu kvůli podpoře terorismu hrozí doživotí.

Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra potvrdil, že Libanonci při řízení o vydání Fajáda tímto skutečně argumentovali.

„Ano, takový dopis cestou libanonské ambasády k soudu přišel. Fajád podle něj byl spolupracovníkem jejich tajné služby,“ potvrzuje předseda pražského městského soudu Libor Vávra.

Úřady začaly pátrat po Češích, kteří se před necelými 14 dny ztratili v Libanonu

Číst článek

Podle bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby Andora Šándora je nepravděpodobné, že by si Libanonci Fajádovo angažmá pro tajnou službu vymysleli.

„Když se k tomuto kroku služba rozhodla, nepochybně ukazuje zájem na tom člověku. Každá správná zpravodajská služba se snaží lidi, kteří pro ni pracují, chránit. To patří k dobrému mravu v rámci zpravodajské služby,“ říká Šándor.

Fajáda loni zatkla česká policie v Praze. Spolu se dvěma dalšími muži čelí podezření z teroristických aktivit a obchodu s drogami. Podle amerických úřadů Fajád, Faouzi Jaber (podle zpráv OSN dřívější společník jiného velmi známého obchodníka se zbraněmi Viktora Bouta, pozn. red.) a Chálid Marabi chtěli prodat zbraně a kokain americkým agentům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libanonskému státu na Alí Fajádovi velmi záleželo, říká investigativní redaktor Radiožurnálu Janek Kroupa

Američané předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Všichni zadržení obvinění popírají a označují je za vykonstruovaná. V současné době jsou v české vazbě. Čekají, jak české soudy rozhodnou o jejich vydání do Spojených států.

Jakou má souvislost případ Fajáda a zmizelých Čechů, teď vyšetřuje libanonská i česká policie.

Příbuzní Alího Fajáda ovšem jakoukoliv spojitost s případem zmizelých Čechů odmítají. Fajádův synovec upozornil deník Daily Star, že tyto mediální spekulace rodinu poškozují.

Markéta Chaloupská, Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme