Lidé slaví svatého Patrika, patrona Irska. Stále častěji se připojují i Češi

Zelená barva, živá irská hudba a čtyřlístky, to jsou tradiční atributy oslav svatého Patrika, patrona Irska. K veselí spojenému s tímto svátkem se stále častěji připojují i Češi, kteří míří za jídlem a pitím do irských restaurací. Pro některé podniky je proto právě dnešní den ten nejlepší z celé sezóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v New Yorku oslavují den svatého Patrika

Lidé v New Yorku oslavují den svatého Patrika | Zdroj: Reuters

Zelené nafukovací balónky, ve váze proutky se zelnými mašlemi a zeleně vymalované zdi. Tak se jedna z irských restaurací v Praze připravila na oslavy svatého Patrika. A protože je o návštěvu velký zájem, rozšířil pub oslavy hned na víc dní.

„Vždycky jsme to dělali jeden den, když byl svatý Patrik, to je 17. března, a každý rok je o to větší a větší zájem. Takže loni už jsme to dělali třikrát, předloni dvakrát, letos to děláme čtyřikrát a příští rok plánujeme že pětkrát. Protože přímo na toho Patrika máme už někdy v prosinci plno,“ říká provozní restaurace Tomáš Filip.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o tom, jak se slaví den svatého Patrika v pubech v Česku, natočila redaktorka Barbora Kladivová

V celém podniku v tyto dny vládně zelená. Personál vítá hosty v zeleném oblečení a podobně se snaží „naladit“ i návštěvníky – ti při večerních oslavách dostanou klobouky, paruky, zelené křídy na vlasy nebo na vousy, a pastelky na obličej. A potravinářským barvivem se barví i všechny nápoje – voda, pivo, cola…

„Všude vidíte nasvícené nazeleno láhve, všechny alkoholy se míchají nazeleno, na baru vidíte, jak číšníci rozlévají všechno zelené,“ doplňuje Tomáš Filip.

Podle něj už Češi irský svátek přijali za svůj a utratí při něm i 800 korun za osobu, což je zhruba dvojnásobek oproti běžné útratě.

„Je to největší útrata vlastně z celého roku. Je to větší útrata i než na Silvestra,“ popisuje Filip. „Lidé si berou i v pátek volno a nejdou do práce. Berou to tak, že jdou něco slavit, i když to vlastně není jejich svátek,“ dodává.

Vysoké útraty hostů na den svatého Patrika potvrzuje i Hana Mancierová, provozní další irské restaurace v centru Prahy. Lidé podle ní utratí kolem 500 set korun na osobu – za jídla jako fish and chips či cottage pie i za nápoje. „Irové jsou také zvyklí pít hodně Guiness a hodně i irskou whisky,“ říká.

Stále stoupající oblibu zelených oslav patrona Irska potvrzuje i Pavel Suchánek, zakladatel rezervačního serveru pro restaurace.

„Lidé by rezervovali stoly, ale spousta restaurací rezervace nebere, protože mají zkrátka tak plno, že se jim nevyplatí ani rezervace brát, protože tam zkrátka vždycky někdo dorazí, vždycky se tam někdo otočí. Ti lidé korzují mezi restauracemi,“ popisuje Suchánek.

Jen loni se k oslavám patrona Irska přihlásilo 40 zemí. Neslaví se však jen v restauracích a hospodách. Některé země „oblékly“ do zelené i své architektonické památky. Zelené světlo tak osvítilo Sfingu, budovu opery v Sydney, rumunský parlament nebo třeba Stolovou horu v Jihoafrické republice.

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme