Lidl a Penny musí stáhnout z prodeje instantní kakao. Obsahovalo až stokrát více alergenu

V instantním kakau Penny Cho Quick z Penny Marketu a v nápoji Johny Cacao Instant Drink z Lidlu bylo výrazně více mléka jako alergenu, než připouštějí normy, uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Výrobci ale alergen na obalu neuvedli, kakaové nápoje přitom mohou být rizikové pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Instantní kakao Penny Cho Quick obsahovalo nepřípustné množství alergenu

Instantní kakao Penny Cho Quick obsahovalo nepřípustné množství alergenu | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
- PENNY CHO Quick, Instantní kakaový nápoj 10 vitamínů + vápník, označení šarže: L30756F, datum minimální trvanlivosti do: 09.2017, země původu: Polsko.
- JOHNY CACAO INSTANT DRINK VITAMINS + CALCIUM, označení šarže: L22955C, datum minimální trvanlivosti: 04.2017, země původu neuvedena.

Inspekce proto nařídila prodejcům, aby zboží ze svých pultů neprodleně stáhli.

Za maximální přípustnou hranici pro „stopy mléka“ lze považovat koncentraci 25 miligramů na kilogram. Laboratorní analýza ale u instantního kakaa Penny Cho Quick prokázala koncentraci téměř stokrát vyšší, přesně 2478 miligramů na kilogram.

V kakaovém nápoji Johny Cacao Instant Drink z Lidlu to bylo 454 miligramů.

„Nevědomá konzumace osobou s alergií nebo intolerancí na mléčnou bílkovinu může způsobit závažné zdravotní komplikace," zdůraznil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme