Lístky pro druhé kolo poštou nechodí, k dostání jsou až ve volební místnosti

Ve 27 volebních obvodech si Češi vyberou nové senátory. Druhé kolo voleb, které obmění třetinu horní komory, začíná v pátek ve 14 hodin a skončí v sobotu ve stejný čas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Poslanecké sněmovny, 28. května 2010 (Brno)

Volby do Poslanecké sněmovny, 28. května 2010 (Brno) | Foto: Tomáš Adamec

Doklad totožnosti, tedy občanka nebo pas, ve volební místnosti stačí. I když občanský průkaz někdo ztratí nebo na poslední chvíli zjistí, že mu už neplatí, dá se to vyřešit.

„Některé pověřené obecní úřady budou vydávat takzvané rychloobčanské průkazy i druhý den voleb, to znamená v sobotu,“ říká Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

K senátním volbám chodí lidé do místností, na které jsou zvyklí třeba z voleb parlamentních. S hlasovacím lístkem musí za plentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návod, jak hlasovat ve druhém kole senátních voleb, připravila redaktorka Veronika Hlaváčová

Když si tam chce dospělý vzít s sebou dítě, neměl by s tím být problém. Konečné slovo má ale předseda komise.

Házet lístek do urny už ale musí člověk sám. Pokud mu tam s ním spadne i občanka nebo třeba klíče, dostane je až po volbách.

„Potom ale je potřeba uvědomit si, když udělám takovou chybu, že musím počkat až do soboty do uzavření volební místnosti a do rozlepení obálek. Není totiž možné hlasovací schránku rozpečeťovat předtím, než budou uzavřeny volební místnosti,“ upozorňuje Řepka.

V senátních volbách může hlasovat každý občan České republiky, kterému aspoň druhý den voleb bylo 18 let a má v obci trvalý pobyt. Jiří Prox z Českého statistického úřadu vysvětluje, za jakých podmínek můžou volit Češi žijící v zahraničí do Senátu.

„Při volbách do Senátu, pokud se chtějí zúčastnit, si vyzvednou voličský průkaz, dostaví se na území České republiky a mohou volit v libovolném volebním obvodu. Tuto věc mohou zopakovat každé dva roky, když jsou vyhlašovány volby do Senátu. Občan České republiky, který nemění trvalé bydliště, má možnost do Senátu volit zpravidla jednou za šest let.“

Voličský průkaz si musí zájemci vyzvednout nejpozději dnes. Volební lístky pak v případě druhého kola senátních voleb lidé do schránek nedostávají. Jsou k dispozici až ve volebních místnostech.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme