Loupež století zůstane nepotrestaná, žalobce se neodvolal

Takzvaná loupež století, při níž se pachatelé v září 2002 zmocnili 154 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury G4S, zůstane nepotrestána. Státní zástupce se neodvolal proti osvobozujícímu rozsudku u posledního z obžalovaných, dispečera Antonína Salety. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud, informaci následně Radiožurnálu potvrdil státní zástupce Tomáš Saňa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Důvodem je usnesení Vrchního soudu v Praze, který dvakrát věc vrátil, a z jeho rozhodnutí je naprosto zřejmé, že podle jeho hodnocení nepřímé důkazy nestačí na odsouzení,“ zdůvodnil Saňa, proč už se proti verdiktu neodvolal.

Auto, jež před 12 lety převáželo hotovost z banky Citibank, přepadli na pražské Evropské třídě neznámí pachatelé převlečení za policisty. Lupiči přinutili posádku pod pohrůžkou použití střelné zbraně a výbušniny, aby vůz otevřela a aby se přemístila do jeho zadní části. S autem pak pachatelé odjeli k nádrži Jiviny, kde jejich stopa mizí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ takzvané loupeže století připomíná reportér Janek Kroupa

Z účasti na loupeži žalobci dříve vinili i muže spojené s takzvaným Berdychovým gangem. Jan Zelený však spáchal sebevraždu ve vězení a Tomáš Půta byl stejně jako další obžalovaní František Hajn a Maroš Šulej zproštěn viny pro nedostatek důkazů. Zaměstnanec G4S Saleta, který podle obžaloby pomohl lupičům interními informacemi z firmy, tak zůstával posledním obžalovaným v celé kauze.

Trestní soudy odkázaly agenturu G4S i pojišťovny, které firmě zpětně uhradily většinu peněz, s nárokem na náhradu škody na občanskoprávní řízení.

Předseda senátu pražského městského soudu, který rozhodoval o vině Salety, zkritizoval práci policistů. Ti muže vyslýchali už v roce 2005, aniž by jej obvinili. Saleta se poté přestěhoval na Kubu a následně do Venezuely. Policie ho potom začala stíhat jako uprchlého a teprve loni v létě jej eskortovala do České republiky.

Dva obžalovaní chtějí po státu odškodné

Soud Saletu nadvakrát uznal vinným a uložil mu devět let vězení i povinnost uhradit uloupené peníze, dispečer se však pokaždé úspěšně odvolal. Napotřetí soud Saletu zprostil viny, protože proti muži, který v době po loupeži výrazně a nevysvětlitelně zbohatl, neexistoval žádný přímý důkaz.

Saleta bude žádat po státu v souvislosti se svým trestním stíháním odškodné. Odškodnění si nárokuje i jeho spoluobžalovaný Hajn, který chce dva miliony korun. Ministerstvo jeho žádost zamítlo a Hajn se následně obrátil na soud, jenž o jeho nároku zatím nerozhodl.

ČTK, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme