Maďarsko žádá ČR o další techniku i lidi pro ochranu hranic

Maďarsko požádalo Českou republiku o další pomoc při hlídání schengenské hranice v souvislosti s uprchlickou krizí. Češi už do Maďarska přislíbili poslat vojáky a ženijní techniku. Nově prý Maďaři žádají například o policisty, automobily nebo stavební stroje.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský policista dohlíží na uprchlíky mířící do země z Chorvatska

Maďarský policista dohlíží na uprchlíky mířící do země z Chorvatska | Zdroj: Reuters

O žádosti Maďarska informoval během včerejšího pozdně večerního zasedání Bezpečnostní rady státu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle něj je seznam toho, co by Maďaři využili, relativně dlouhý.

„Teprve budeme vyhodnocovat, co z toho můžeme, co z toho můžeme méně a co z toho nemůžeme,“ poznamenal ministr s tím, že se svým maďarským protějškem by mohl o požadavcích mluvit na čtvrtečním setkání ministrů obrany států NATO v Bruselu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány české vlády na vyslání vojáků a policistů do Maďarska, o což Budapešť žádá, přiblížila redaktorka Lenka Jansová

Vláda už v pondělí odsouhlasila, že Maďarsku poskytne pro ochranu schengenské hranice vojáky, a do země pošle také nákladní automobily, vrtnou soupravu a deset polních kuchyní.

Podle původních informací mělo jít asi o 25 vojáků, kteří by měli v zemi působit v období od 13. října do 15. prosince. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však už dříve připustil, že konečná pomoc bude možná vyšší.

O ochotě vlády pomoci Maďarsku s ostrahou schengenské hranice mluvil Sobotka i po zasedání Bezpečnostní rady státu, podle něj by se však do akce měly zapojit i další země Visegrádské čtyřky. „Byli bychom rádi, kdyby se této akce účastnili i zástupci Polska a Slovenska,“ řekl Sobotka.

V Sýrii a dalších zemích jsou podle Sobotky miliony uprchlíků, kteří se mohou dát do pohybu

Číst článek

V podobném duchu prý postupuje i ministerstvo vnitra – Maďarsko by totiž kromě vojáků uvítalo i policisty. Zatím se mluvilo o více než sto lidech.

„Já jsem dal úkol policejnímu prezidentovi, aby jednal se svými partnery v okolních zemích, abychom byli připraveni už konkrétně reagovat na požadavky Maďarska,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

O takto připraveném plánu pomoci by pak rozhodla vláda. „Která by schválila vyslání kontingentu policistů a vojáků ve společné véčytřkové iniciativě,“ dodal Chovanec.

Podle něj by se tak ukázalo, „že to myslíme s ostrahou vnější hranice Schengenu vážně“.

Schengen | Foto: Český rozhlas

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme