Majitelům growshopů hrozí až tříletý trest. Případ je podle nich zmanipulovaný

Majitelé jednoho z největších českých growshopů, tedy obchodů, které nabízejí pomůcky pro pěstování konopí, opět stanuli před soudem. Čelí obžalobě z šíření omamných látek. Obžalovaní Michal Otipka a Pavel Smolík ale vinu odmítají. Za údajné nabádání zákazníků k výrobě marihuany hrozí oběma mužům až tříleté vězení. Hlavní líčení soudce odročil na říjen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Growshop na Nákladovém nádraží Žižkov

Growshop na Nákladovém nádraží Žižkov | Foto: Filip Jandourek

„Prodáváme potřeby pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením. A kdokoliv, byť i náznakem nebo slůvkem zmínil slovo tráva, konopí, marihuana, tak jsme ho vykázali z našeho obchodu,“ bránil se u soudu obžalovaný Michal Otipka, který tvrdí, že policie jeho firmu podvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za šíření toxikomanie hrozí majitelům pražského growshopu tříletý trest. Vinu odmítají

Otipka a Smolík se hájí i tím, že prodávají zboží, které není nelegální, jako třeba různé potřeby pro zahrádkáře. Poukazují na to, že stejné zboží lze koupit i ve velkých hobbymarketech, kterých si ale nikdo nevšímá.

Obchodníci prý s kriminalisty konzultovali každou svou aktivitu i prodávaný sortiment, aby neporušili zákon. Šlo hlavně o prodej konopných semen.

„Prodej semen nám policie výslovně povolila. Až když hledali nějakou záminku, za co by nás mohli stíhat, tak skončili u toho, že jediné, co by mohli použít, jsou ta semínka,“ doplnil Otipka.

Zdůraznil také, že v době razie už semena konopí v jejich sortimentu ani nebyla. Celý proces tak považuje za vykonstruovaný. Growshopů se prý chtěla zbavit konkurence a policie potřebovala výsledky. To ale ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych odmítl komentovat.

„Řízení před soudem není ukončené, takže není k čemu se vyjadřovat. Pan Otipka je účastník trestního řízení a má právo se hájit. Jinak bez komentáře,“ uvedl Frydrych.

Svůj názor na věc by Frydrych a další policisté mohli říct u soudu, ten je má na seznamu navržených svědků. Hlavní líčení soudce odročil na 19. října.

Michalu Otipkovi a Pavlu Smolíkovi hrozí až tři roky vězení a propadnutí peněz a zboží, které policie zabavila při předloňské razii.

Podle obžaloby se provozovatelé growshopu provinili tím, že nabízeli potřeby pro závlahu a pěstování rostlin. Zároveň zákazníkům údajně radili s pěstováním konopí.

Kauza growshopy | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme