Manželství gayů a leseb podporují téměř dvě třetiny Čechů, ukázal průzkum

Gayové a lesby by měli mít možnost uzavírat klasické manželství. V exkluzivním průzkumu agentury Median pro Český rozhlas se tak vyjádřilo 67 procent dotázaných. Většina lidí také souhlasí s registrovaným partnerstvím, které mohou homosexuální páry v Česku uzavírat už deset let. Rozporuplné reakce naopak stále budí adopce dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průzkum -

Průzkum - | Foto: Český rozhlas, Median

Registrované partnerství podporuje podle průzkumu 68 procent Čechů. Gayové a lesby mají možnost uzavřít tento svazek od července 2006.

„Registrované partnerství více podporují mladší lidé a lidé z velkých měst. Naopak proti jsou lidé z menších měst, ti starší a voliči hodně konzervativně laděných stran, jako je KSČM nebo KDU-ČSL,“ přibližuje sociolog Daniel Prokop z agentury Median.

Přehrát

00:00 / 00:00

Manželství gayů a leseb podporují téměř dvě třetiny Čechů. Ukázal průzkum agentury Median pro ČRo. Natáčela reportérka Eva Rajlichová

Češi jsou podle průzkumu také vstřícní ke společným majetkovým právům homosexuálních párů. Souhlasí s nimi 83 procent dotázaných.

Na 76 procent pak podporuje nárok gayů a leseb na pozůstalostní penzi, kterou ale zatím partner nebo partnerka nemohou po zemřelém pobírat.

„Myslím, že ve velké části případů to ani nebyl záměr zákonodárce znevýhodňovat osoby žijící v registrovaném partnerství. Jde prostě o opomenutí, ale máme deset let od přijetí zákona o registrovaném partnerství a stále ještě to nebylo odstraněno,“ říká právník Petr Kalla, který spolupracuje s Platformou pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu.

Průzkum - Názor na registrované partnerství homosexuálních párů | Foto: Český rozhlas Median

Průzkum - Vývoj názorů na registrované partnerství 2012 - 2016 | Foto: Český rozhlas Median

Lidé se ale neshodnou v otázce adopce dětí. Podle průzkumu je česká společnost rozdělena přesně půl napůl, 48 procent dotázaných s adopcí dětí homosexuálními páry souhlasí a 48 procent respondentů si myslí pravý opak.

„Ve všech těch vztazích, včetně adopce, jsou vstřícnější ženy, mladí a vysokoškolsky vzdělaní lidé. Konkrétně tu adopci dětí podporuje 55 procent lidí z těchto skupin - 55 procent žen, lidí do dvaceti devíti let a vysokoškolsky vzdělaných,“ upozorňuje sociolog z agentury Median.

Průzkum - Souhlas s právy homosexuálních párů | Foto: Český rozhlas Median

Prokop také poukazuje na vzrůstající podporu takovéto adopce. V roce 2005 ji podle něj podporovala zhruba pětina lidí a dnes je to téměř polovina.

„Myslím, že hlavním zdrojem obav jsou dopady na děti. Ačkoli americké výzkumy ukazují, že děti, které vyrostly v homosexuálních párech, si oproti těm v heterosexuálních nevedou nijak hůř,“ podotýká Prokop a dodává:

„Někteří psychologové ale říkají, že v Čechách by ta situace mohla být jiná. Nicméně evidence v Americe ukazuje, že bychom negativní vliv neměli přeceňovat a měli bychom se zabývat čísly, nejen našimi představami.“

Registrovaní partneři si budou moci osvojit dítě, vyplývá z rozhodnutí ÚS

Číst článek

Průzkum - Vývoj názorů na adopci dětí homosexuály, 2005 - 2016 | Foto: Český rozhlas Median

Jako první země na světě uzákonilo registrované partnerství osob téhož pohlaví v roce 1989 Dánsko. V roce 2001 umožnilo Nizozemsko jako první stát sňatky homosexuálních párů a zároveň adopce dětí.

V Evropě mohou registrovaní partneři společně adoptovat děti také například v Belgii, Británii, Španělsku nebo skandinávských zemích. Od loňského roku mohou homosexuálové uzavřít manželský sňatek také ve všech státech USA, před tím tuto možnost zakazovalo 14 států.

Zatímco velká část západní Evropy v uplynulých letech postoupila od registrovaného partnerství k uzákonění plnoprávných stejnopohlavních sňatků, ve východní Evropě a na Balkáně přibylo zemí, které je přímo zakazují. Zvláštním hybridem se stalo Chorvatsko, kde na jednu stranu zakázali manželství, ale uzákonili registrované partnerství s velmi širokými právy – např. včetně možnosti adopce.

Obrázek CC BY-SA Wikipeda

Eva Rajlichová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme