Marksová: Matka devítiměsíční holčičky odebrané v Norsku odmítla pomoc Česka

Česká matka devítiměsíční holčičky, kterou rodině nedávno odebrala norská sociální služba Barnevernet, nevyužila nabídnutou pomoc od českých úřadů. Uvedla to po jednání vlády ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Stát chtěl matce odebraného dítěte pomoci při jednání s norskými úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barnevernet chce údajně odebrat rodičům nemocné miminko

Barnevernet chce údajně odebrat rodičům nemocné miminko | Foto: Petiční výbor

„Nabízeli jsme mamince, že místo ní nebo s ní budeme přímo na Barnevernetu jednat, ale ona této nabídky nevyužila. Bez toho, aby si rodič přál, aby stát intervenoval, můžeme dělat jenom minimum,“ uvedla ministryně Michaela Marksová. Matka podle ní ministerstvu nesdělila, proč pomoc odmítá.

„Ona se na náš úřad obrátila v polovině listopadu, zaslala nám část nějakých dokumentů a svůj popis situace,“ vysvětlila Marksová. Na následnou nabídku pomoci prý nereagovala. Podle ministryně tak nevyužívá hlavní legální možnost, kterou český stát má.

Marksová také uvedla, že nemůže o případu sdělovat podrobnosti. Způsob, jakým matka kauzu medializuje, nepovažuje prý ale za šťastný. „Po tiskové konferenci paní poslankyně Chalánkové jsme se přímo na maminku obrátili s dotazem, jak máme reagovat na případné dotazy z médií a dostali jsme odpověď, že si žádnou medializaci od nás nepřeje. Ale zároveň zjevně medializuje kauzu prostřednictvím paní poslankyně Chalánkové a já to nepovažuji za šťastné,“ poznamenala.

O případu informovala nedávno poslankyně Jitka Chalánková z TOP 09, která se podobným případům věnuje. Poslankyně potvrdila, že se na ni matka před časem sama obrátila a požádala ji o pomoc. Má prý také od ní souhlas ke zveřejnění případu.

„Protože jsem s maminkou v dennodenním kontaktu, ověřujeme si, jak a co budeme případně medializovat. Stanovily jsme si pravidla, jak to má probíhat. Mezitím v posledních dnech došlo k úniku různých údajů, které nikdo z nás do médií nedal. A maminka, aby neohrozila průběh odvolacího soudu, se nyní chce nějakým způsobem zdržet medializace,“ vysvětlila poslankyně.

Odvolávat velvyslance je nesmysl

Ministryně Michaela Marksová dnes také reagovala na slova prezidenta Miloše Zemana, že by česká vláda měla přistoupit k odvolání velvyslance v Norsku na konzultace. „Domnívám se, že odvolávat ho je nesmysl. My se naopak snažíme s norskou stranou jednat,“ poznamenala.

Devítiměsíční holčička trpí vzácným syndromem způsobujícím nefunkčnost ledvin, je tak závislá na dialýze a čeká ji transplantace. Norská sociální služba Barnevernet ji odebrala české matce a norskému otci před pár týdny. Úřady to zdůvodnily údajně nedostatečně vyvinutým kontaktem s potomkem. Nyní chtějí děvčátko přemístit do jiné nemocnice blíž k pěstounům.

Velkou pozornost na sebe strhl i případ sourozenců Michalákových. Jejich matka přišla kvůli norskému rozhodnutí o rodičovská práva. Mladšího z bratrů navíc chtějí Norové poslat k adopci. Matka prostřednictvím svých obhájců podala odvolání, soud by se měl konat koncem února. Eva Michaláková pomoc českého státu neodmítla. Případ se řeší už čtvrtým rokem.

Proti norské sociální službě Barnevernet v sobotu demonstrovaly v Praze zhruba dvě stovky lidí. Byla to další z řady demonstrací, které začaly 6. ledna v norském Oslu a pokračovaly i v dalších městech v Evropě a Americe.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme