Mašínová statek v Lošanech v nejbližší době nezíská. Soud začne až v květnu

Tři měsíce bude Zdena Mašínová čekat na soud, který bude znovu rozhodovat o případném vydání statku v Lošanech zpět Mašínům. Roky u českých soudů prohrávala, až minulý rok se jí zastal Ústavní soud. Ten její případ vrátil Okresnímu soudu v Kolíně. Tam ale teď Zdena Mašínová nemůže přijet, léčí se po náročné operaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdena Mašínová

Zdena Mašínová | Foto: Česká televize

„Já jsem s předstihem informoval soud o tom, že moje klientka, paní Mašinová, se k jednání 2. února nemůže dostavit, protože se podrobila ortopedické operaci,“ říká advokát Mašínové Milan Janoušek.

Bez její přítomnosti ale soud podle advokáta nechtěl pokračovat:

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdena Mašínová v nejbližší době nezíská zpět statek v Lošanech po svém otci. Její případ znovu řeší soud v Kolíně. A ten začne až květnu.

„Soud považuje účast paní Mašínové za nutnou s ohledem na procesní poučení uložené Ústavním soudem a zjišťování dědické posloupnosti po jejím otci, Josefu Mašínovi.“

„Jednání ve věci žaloby paní Mašínové bylo odročeno a bude se konat 3. května,“ doplňuje mluvčí Okresního soudu v Kolíně Markéta Bolková.

Sama Mašínová není z aktuálního vývoje nadšená. O vrácení lošanského statku usiluje dlouhé roky a odročení její snahu teď zase zdrží.

„Je to velice nepříjemné, mě to trochu zaskočilo, ale vlastně se to stalo kvůli mně, že jsem měla termín na tuto operaci, která byla poněkud složitá,“ říká.

Pokud soud v Kolíně nově uzná, že ke dni své smrti byl otec Mašínové člen protinacistické odbojové organizace Tři králové stále majitelem statku, mohly by celou nemovitost podle advokáta jeho děti zdědit.

Mašínová teď vlastní menší část usedlosti, zbytek patří státu. Ze statku chce udělat muzeum.

Jaroslav Gavenda, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme