MD chce do tří let začít stavět nebo opravovat až 400 kilometrů silnic

Do roku 2016 by se v Česku mělo začít s výstavbou nebo modernizací až 400 kilometrů silnic či dálnic, a to v rámci více než 200 dopravních staveb za 230 miliard korun. Počítá s tím plán, který pro vládu připravil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO)

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1 mezi Chodovem a Průhonicemi

Dálnice D1 mezi Chodovem a Průhonicemi | Foto: Petr Jansa

Konkrétně ministerstvo uvedlo zahájení stavby jihočeských úseků dálnice D3, silnice R35 u Opatovic nad Labem, nový úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nebo D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi. Plán vychází ze schváleného rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Jedna věc je schválený plán financí Státního fondu dopravní infrastruktury, druhá věc, kterou jsme zvažovali, je aktuální připravenost. To znamená, tam, kde máme stavební povolení, kde máme vydané posouzení vlivu na životní prostředí, kde máme územní rozhodnutí. Já jsem připravil materiál na vládu, v němž říkáme, že budeme zahajovat úseky v roce 2014, 2015, 2016,“ upřesnil ministr Prachař ve vysílání Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánu MD na výstavbu silnic a dálnic do roku 2016 mluvili ministr Antonín Prachař a Petr Svoboda ze Sdružení pro výstavbu silnic

Zároveň připustil, že až 400 kilometrů nových či zmodernizovaných silnic je ideální stav. Výstavbu by podle ministerstva měly urychlit i některé legislativní předlohy připravené vládou.

„Parlament dneska poslal do druhého čtení novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, to je jeden z dalších kroků, jak bychom měli výstavbu urychlit. Udělali jsme novelu zákona 416 o zvýšení ceny vykupovaných pozemků, připravujeme novelu zákona 13, která už je na legislativní radě vlády,“ připomněll ministr Prachař.

Jednatel Sdružení pro výstavbu silnic Petr Svoboda se ale obává, že plán ministerstva dopravy není příliš reálný.

„Musíme vyjít ze stavu, jaký máme a co jsme dokázali za 25 let od roku 1989. Jestli jsme dokázali 600 kilometrů, a teď máme v plánu začít 400 za tři roky, tak nevím, jestli to bude úplně reálné. Vezměme si ještě stav, jaký máme v legislativě nyní a jaký jsme měli v předchozích letech, nehledě na stav připravenosti projektů, nehledě na stav, jaký je na Ředitelství silnic a dálnic. Takže z tohoto pohledu se ten reálný stav značně vzdaluje,“ myslí si Svoboda.

Vladimír Kroc, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme