Merkelová přiletěla do Česka, dlouhé čekání na kancléřku trvalo čtyři roky

Na ruzyňském letišti v Praze ve čtvrtek přistál německý vládní speciál s kancléřkou Angelou Merkelovou na palubě. Kancléřka se nejprve sešla s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), schůzku má naplánovanou také s prezidentem Milošem Zemanem a zamíří i na ČVUT.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přivítání Angely Merkelové před Úřadem vlády

Přivítání Angely Merkelové před Úřadem vlády | Foto: Martin Svozílek

Merkelová z letiště zamířila na Úřad vlády, kde ji premiér Sobotka v zahradě Strakovy akademie uvítal s vojenskými poctami. Budou jednat o EU, dopravě a zřejmě i o migraci.

Sobotka zval kancléřku za poslední dva roky do Prahy už několikrát. Čas si našla až teď. Naposledy byla v Praze před čtyřmi lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou velmi dobré, řekl zpravodaji ČRo Pavlu Polákovi státní tajemník a mluvčí kancléřky Steffen Seibert

„To není, že by to paní kancléřce trvalo, vztahy mezi Českou republikou a Německem jsou tak intenzivní a tak normalizované, že formální návštěvy nemají tak velkou váhu, jak tomu bývalo dříve,“ vysvětluje dlouhé čekání na kancléřku český velvyslanec v Berlíně Tomáš Podivínský.

„Vztahy mezi Německem a Českou republikou jsou podle našeho názoru velmi dobré," řekl před cestou do Prahy státní tajemník a mluvčí kancléřky Steffen Seibert. Vztahy jsou údajně dobré, a to i navzdory tomu, že vlády obou zemí nemají na téma migrace stejný pohled.

„Ale Evropa je založená na tom, že rozdílné názory se probírají ve vzájemné diskusi, A že tímto způsobem se překonávají nesrovnalosti tak, aby se našel společný postoj," zdůraznil Seibert.

Pracovitá a hlavně pořád stejná, říká o Merkelové profesor Zahradník. Občas mu i zavolá

Číst článek

Německo během migrační krize požadovalo kvóty na přerozdělení uprchlíků v rámci celé unie. Česká vláda kvóty odmítá. Berlín je uložil zatím k ledu, na pořadu jednání teď nejsou. Německo nicméně nadále žádá evropské, nikoli národní řešení této krize.

Merkelová do ČR přijela poprvé od svého opětovného jmenování do funkce v prosinci 2013, celkově je v Česku potřetí od roku 2005, kdy se ujala kancléřského postu.(Zdroj: ČTK)

„Z našeho pohledu nemůže jeden národ zvládnout tak velkou evropskou výzvu, kterou je migrační krize. Na takovou výzvu musíme reagovat společně jako Evropané," říká Steffen Seibert.

Putin je v Česku oblíbenější než Merkelová, píše Die Welt

Číst článek

V době návštěvy si naplánovali shromáždění příznivci i odpůrci Merkelové. Rozděluje je hlavně pohled na názory kancléřky v otázce migrace. Na Dědině poblíž pražského Ruzyňského na kolonu čekali lidé, kteří chtějí političku přivítat a pozdravit, přišli ale i jejich názoroví oponenti. Oba tábory oddělovala autobusová zastávka, policie je občas usměrnila.

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme