Meteorologové opět varují před požáry a vysokými teplotami v Česku

Požárů každý den přibývá. Hasiči vyjížděli v posledních týdnech zhruba třikrát častěji, než je dlouhodobý denní průměr. Za rostoucí čísla můžou vysoké teploty i suchá půda. Pršet má v nejbližších dnech jen ojediněle. Meteorologové proto dnes vydali výstrahu před vysokým nebezpečím vzniku požárů a vysokými teplotami. Platí pro celou republiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Dobříva na Rokycansku hoří les. Požár pomáhají hasit dva vrtulníky, hasiči

U Dobříva na Rokycansku hoří les. Požár pomáhají hasit dva vrtulníky, hasiči | Zdroj: ČTK

Výstraha před vysokým nebezpečím požárů platí podle Českého hydrometeorologického ústavu ode dneška až do odvolání.

Vysoké teploty od 32 do 37 stupňů Celsia pak podle meteorologů potrvají do pátku.

„V červenci likvidovali hasiči 2621 požárů. Ve srovnání s loňským červencem je to zhruba o tisícovku více,“ říká Nicole Zaoralová z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteorologové opět varují před požáry a vysokými teplotami v Česku. Mluvila o tom Nicole Zaoralová z HZS ČR

„Pokud se podíváme na srpen, tak za období od 1. do 9. srpna už hasiči likvidovali 1332 požárů. To číslo je opravdu velmi vysoké.“

O víkendu vyjeli hasiči k 353 požárům, v sobotu ke 198 a v neděli ke 155. Vody je podle Zaoralové dostatek, lesní požáry jsou ale často v terénu, kam se voda špatně dopravuje.

„Až k požáru nemůže přijet cisterna. Musíme řešit dálkovou dopravu vody přes čerpadla nebo s pomocí letecké techniky, hasí se pomocí bambi vaku. To je asi největší problém,“ upozorňuje Nicole Zaoralová.

U Dobříva na Rokycansku hoří les. Požár pomáhají hasit dva vrtulníky | Foto: ČTK

Hasičům při práci nepomáhají ani vysoké teploty. Během zásahu se musejí častěji střídat a hodně pít, aby nebyli dehydrovaní.

„Samotný oblek a dýchací přístroj, který mají, váží přes 20 kilo a je v tom samozřejmě obrovské horko,“ popisuje Zaoralová.

Nejčastějšími příčinami požáru jsou podle hasičů technické závady a lidská nedbalost.

„Technické závady v těchto dnech nejčastěji vznikají na zemědělské technice, která pracuje na polích. Dojde k nějakému elektrickému zkratu nebo přeskočí jiskra, od té potom chytne přesušená půda. Mezi lidskou nedbalost můžeme řadit požáry v lesích, kdy je odhozen nedopalek cigarety nebo je nepovoleně rozdělán oheň,“ upozorňuje Zaoralová.

Podle prvotních informací požár u obce Branžež na Mladoboleslavsku v začátku zasáhl plochu asi 250 krát 150 metrů | Foto: ČTK

V některých krajích platí zákaz kouření a rozdělávání otevřeného ohně na místech, kde se plameny mohou rozšířit. Lidé také nesmějí pálit suchou trávu, větve nebo klestí zejména v blízkosti polí a v lesích. Zakázáno je i táboření mimo vyhrazené prostory.

Zřejmě největším lesním požárem v Česku nejméně za posledních deset let byl požár u Bzence na Hodonínsku, v oblasti zvané Moravská Sahara, na jaře 2012.

Oheň tehdy zničil přibližně 165 hektarů lesa a státní firmě Lesy ČR vznikla škoda 27 milionů korun. Příčinu vzniku požáru se policistům nepodařilo odhalit.

Dalším velkým neštěstím z předchozích let byl požár v Brně-Sadové v září 2008, kdy lehlo popelem 90 hektarů lesní školky a plochy s náletovými dřevinami.

Mezi velké požáry patří i ten letošní v Chrášťanech na Rakovnicku, kde oheň zasáhl kolem 60 hektarů lesa a pole.

Požární jednotky dohašují les v Chrášťanech na Rakovnicku | Foto: Radek Duchoň

Eliška Malínská, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme