MF podalo trestní oznámení na ostravskou nemocnici, kvůli nákupu vybavení

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s údajně nevýhodným nákupem zdravotnického přístroje CyberKnife ostravskou fakultní nemocnicí. Tu v minulosti vedl nynější ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fakultní nemocnice Ostrava

Fakultní nemocnice Ostrava | Foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Ministerstvo financí v tiskové zprávě uvádí, že podle dostupných zjištění se ceny obdobných přístrojů v roce 2009 pohybovaly od 3 do 6 milionů dolarů, přičemž ostravská nemocnice tehdy zaplatila zhruba 10 milionů dolarů.

„Z toho vyplývá, že tento přístroj mohl být až o 100 procent předražen a ministerstvo financí má podezření, že nebylo jednáno s péčí řádného hospodáře a mohlo dojít k porušení povinností při správě cizího majetku,“ píše v tiskové zprávě.

MF dále uvádí, že trestní oznámení podává z toho důvodu, že prostředky na nákup přístroje byly převedeny ze zdrojů bývalého Fondu národního majetku (FNM) na základě usnesení vlády z roku 2009.

„Prostředky bývalého FNM jsou spravovány ministerstvem financí, které je také právním nástupcem FNM a tím pádem vystupuje jako poškozená strana,“ píše MF.

Na to, že chystá trestní oznámení kvůli hospodaření ostravské fakultní nemocnice, kterou v minulosti vedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), upozorňoval ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dříve. Tvrdí, že tak chce zprůhlednit české zdravotnictví, které je podle něj netransparentní.

Uvedl to i na středeční schůzce s ministrem Němečkem u prezidenta Miloše Zemana, kde řešili vzájemné spory. Němeček nedávno prohlásil, že ho média vlastněná Babišem očerňují. Babiš zase obvinil Němečka ze špatného hospodaření v ostravské nemocnici. Oba politici po schůzce uvedli, že vzájemné spory byly zažehnány.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme