Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka uctili u žďárské školy památku zabitého studenta

Do Žďáru nad Sázavou, kde psychicky nemocná žena v úterý zabila studenta střední školy, přijel dopoledne prezident Miloš Zeman a před ním také premiér Bohuslav Sobotka. Oba mlčky před školou zapálili svíčky a navštívili pietní místo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) v doprovodu starostky Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinové (uprostřed) a hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka (vpravo) zapálil svíčku na pietním místě u žďárské školy

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) v doprovodu starostky Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinové (uprostřed) a hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka (vpravo) zapálil svíčku na pietním místě u žďárské školy | Zdroj: ČTK

Později premiér potvrdil, že přivítal aktivitu prezidenta Zemana, že šestnáctiletého Petra, který běžel na pomoc zraněné dívce a sám nečekanému útoku podlehl, navrhne na vyznamenání in memoriam.

„Pan prezident nevylučuje, že chlapce, kterého ubodala útočnice ve Žďáru nad Sázavou, příští rok vyznamená,“ uvedl už dříve prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Škola už studenta navrhla na cenu Michala Velíška. Uděluje ji každoročně nadace ADRA lidem, kteří prokázali občanskou statečnost a slušnost v situacích, při nichž jde o záchranu lidského zdraví či života.

Prezident Miloš Zeman položil květiny na pietní místo ve škole ve Žďáru nad Sázavou | Foto: ČTK

Pachatelce hrozí až výjimečný trest

Žáka ve škole ubodala šestadvacetiletá žena z Ostravska trpící schizofrenií, další tři lidi zranila. Kromě studentů i policejního vyjednavače. Policie ji obvinila z vraždy a braní rukojmí, hrozí jí 15 až 20 let vězení či výjimečný trest.

Schizofrenie patří k závažným duševním poruchám. Lidé nemocní schizofrenií ztrácejí kontakt s realitou, slyší nebo vidí věci, které nejsou skutečné, a pod vlivem svých představ pak jednají neobvykle a nepřiměřeně.Více o této chorobě si můžete poslechnout zde.

Útočnice dorazila do střední školy ve Žďáru nad Sázavou kolem půl osmé ráno. Bez varování zaútočila na sedmnáctiletou studentku. Replikou vojenského nože jí mířila na břicho.

Dívce však přišel na pomoc šestnáctiletý spolužák, a tak se žena zaměřila na něj. Bodla ho do hrudníku a chlapec na následky zranění později zemřel. Studence se podařilo utéct.

Žena vzápětí chytla další žačku střední školy, bodla ji do břicha, a pak ji držela v šatnách jako rukojmí. Nakonec zranila i policejního vyjednavače, který se za dívku v průběhu vyjednávání vyměnil.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme