Mimo nemocnici se ročně narodí stovky dětí. Stát ale domácí porody oficiálně nepovoluje

Porodnictví v Česku prochází velkými změnami. Ministerstvo zdravotnictví letos povolilo, že na porod nemusí dohlížet lékař, ale třeba jen asistentka, kterou si žena sama vybere. Zastánci domácích porodů by ale rádi ještě větší svobodu. Po resortu chtějí, aby povolil rodit i v domácích podmínkách. Porodníci to odmítají jako velké riziko. Přesvědčit je mají nové argumenty, které zazní na mezinárodní konferenci k domácím porodům. Tu dnes a zítra hostí Praha.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těhotenství (ilustrační foto)

Těhotenství (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Ten první porod se mi nelíbil. I když byl bezproblémový, vadilo mi, jak mi personál stále něco vnucoval, naléhal, neměla jsem klid,“ popsala Šárka Dubská už dříve svou zkušenost. Další dvě děti se rozhodla porodit doma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zastánci domácích porodů by rádi větší svobodu. Porodníci to odmítají jako velké riziko. O tématu natáčela Eva Rajlichová

To ale považují lékaři za riziko. O životě novorozence i rodičky podle jejich názoru v případě komplikací rozhodují minuty, potvrzuje Ivana Bydžovská, gynekoložka z liberecké nemocnice:

„V tu chvíli, kdy komplikace nastanou, je porodní asistentka bezmocná. A záchranka vás nezachrání, protože dělohou protéká 700 mililitrů krve za minutu. To znamená, že k tomu, aby rodička zemřela, stačí pouhé dvě minuty.“

Totéž tvrdí i pražský gynekolog a porodník, profesor Pavel Calda: „Pokud se žena rozhodne rodit doma, nemůže od nás chtít souhlas. My s tím těžko můžeme souhlasit, je to nebezpečné a nejsme schopni poskytnout adekvátní péči v případě nějakých problémů.“

Podle Caldy jsou emoce kolem domácích porodů vzbuzovány uměle těmi, kdo je považují za své zaměstnání.

„Porod v domácnosti je sobeckým dobrodružstvím ženy, která touží po vlastním prožitku bez ohledu na rizika, která to nese pro ni samotnou, a už vůbec nebere ohledy na svého potomka,“ dodává lékař.

Přehrát

00:00 / 00:00

O domácích porodech mluví v Ranním interview na Radiožurnálu gynekolog a porodník, profesor Pavel Calda

České ministerstvo zdravotnictví proto považuje domácí porody stále za rizikové. Zato v západní Evropě se jim už doktoři nebrání.

„Dlouhou tradici domácích porodů má Nizozemí. Velká Británie to umožňuje, ale jen v případě fyziologických rodiček očekávajících zdravé miminko umožnuje, protože to šetří peníze zdravotnímu systému,“ říká Jitka Charvátová z porodního domu U čápa.

Od začátku letošního roku mohou Češky v případě, že je jejich těhotenství bez komplikací, využít možnost rodit v porodnici jen s porodní asistentkou. Problém je ale v tom, že pokud žena nechce využít služeb té nemocniční, musí mít její porodní asistentka s vybraným zdravotnickým zařízením uzavřenou smlouvu. A to v praxi zatím moc nefunguje.

Eva Rajlichová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme