Ministerští a vládní úředníci dostali za první pololetí rekordní odměny, celkem přes 280 milionů

Úředníci resortů vlády Bohuslava Sobotky z ČSSD dostali za první pololetí rekordní odměny - dohromady přes 280 milionů korun. To je o necelých dvacet milionů víc než za pololetí předcházející. Ministři si ale stojí za tím, že si jejich podřízení bonusy zaslouží. Odměny určuje také služební zákon.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Průměrná odměna za pololetí v jednom resortu je často mezi dvaceti a třiceti tisíci korunami. Na ministerstvu dopravy to ale bylo přes pětapadesát tisíc.

Šéf resortu Dan Ťok za hnutí ANO argumentuje mimořádným pracovním nasazením svých podřízených. Úřad ale čelí kritice za to, že nestihne připravit tendr na vybírání mýta v Česku.

Na ministerstvu financí je průměrná odměna necelých dvacet čtyři tisíc. „Ministerstvo vlastně předložilo už 67 zákonů, nejvíce ze všech rezortů. Děláme věci, které tady nikdo nikdy nedělal. Jako daňovou Kobru, kontrolní hlášení, EET, zákon o prokazování majetku,“ zdůvodňuje bonusy ministr Andrej Babiš z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odměny úředníků na ministerstvech ze zvýšily

Odměny na Úřadu vlády se snížily. Podle mluvčího Martina Ayrera a zaměstnanci dostali dohromady zhruba 18 milionů. „Nejvyšší odměny se v prvním pololetí pohybovaly v rozmezí 79 až 72 tisíc korun,“ přibližuje Ayrer.

Ministerstvo zemědělství celkem rozdělilo mezi úředníky necelých jedenatřicet milionů. Jeho šéf Marian Jurečka z KDU-ČSL vysvětluje, že do toho kromě mimořádných odměn patří i takzvané odměny cílové.

„Dohodli jsme se v případě některých náměstků, manažerů a referentů, jaké jsou ty klíčové priority, které mají určité termíny. Na základě těchto priorit jsem dopředu vyčlenil se státním tajemníkem finanční prostředky, které při splnění těchto úkolů budou vyplaceny,“ vysvětluje Jurečka.

Podle předsedy opoziční TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska není práce vlády v prvním pololetí letoška lepší než o půl roku dřív. „Na druhou stranu, socialistu poznáte podle toho, že rozdává stále víc a víc do té doby, než mu dojdou ty cizí peníze, z kterých rozdává,“ kritizuje výši odměn Kalousek.

Podle služebního zákona můžou úředníci dostat navíc maximálně čtvrtinu z ročního platu.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme