Ministerstva přeplácela za úklid i poradenské služby, zjistili kontroloři

Ministerstva obrany, práce a sociálních věcí a zemědělství nakupovala v letech 2013 a 2014 nehospodárně materiál i služby. Třeba za úklid platilo ministerstvo práce šestkrát více než ministerstvo obrany. Vyplývá to z prověrky, jejíž výsledky dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo zemědělství chybovalo při placení za jazykové kurzy a ministerstvo obrany při nákupu kancelářských potřeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo práce a sociálních věcí (ilustrační foto)

Ministerstvo práce a sociálních věcí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

NKÚ prověřil u ministerstev výdaje za zmíněné dva roky na konzultační, poradenské a právní služby nebo například na kancelářské potřeby.

„Nehospodárný postup při vynakládání peněz zjistili kontroloři u všech tří ministerstev. Chyby našli i v účetnictví a zadávání veřejných zakázek," oznámila Jana Gabrielová z odboru komunikace NKÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak ministerstva hospodaří? Závěry NKÚ přiblížila redaktorka Veronika Malá

Například ministerstvo práce platilo měsíčně za úklid v jedné budově o 3500 korun více, než mělo ve smlouvě.

„Že byla na fakturách vyšší cena, ministerstvo nezjistilo a platilo vyšší cenu už od roku 2009. Celkem tak zaplatilo úklidové firmě navíc přes 101 tisíc korun, a porušilo tím rozpočtovou kázeň," sdělila Gabrielová.

Za úklid podle kontrolorů platil resort práce šestkrát víc než ministerstvo obrany, a to necelých 1400 korun bez DPH za úklid 100 metrů čtverečních plochy oproti 220 na obraně.

Mluvčího ministerstva Petr Habáň uvedl, že smlouvy uzavřelo předcházející vedení resortu a postupně se teď opravují.

„Co se týká té ceny za úklid, tak tam se nám podařilo se dostat na méně než polovinu té původní ceny, kterou NKÚ kritizovalo. Na základě veřejné zakázky, která byla vyhlášená už v roce 2014, působí v těch resortních objektech momentálně dodavatel za cenu 630 korun bez DPH na 100 metrů čtverečných za měsíc,“ řekl Habáň.

Ministerstvo práce podle kontroly také platilo příliš velkou částku za ostrahu jedné z budov, když za ni vlastním zaměstnancům dávalo 190 korun za hodinu.

„To bylo o 91,5 procenta víc, než byla průměrná cena za hodinu této služby podle Českého statistického úřadu. V roce 2015 proto ve veřejné soutěži vybralo externího dodavatele s cenou 86 korun za hodinu bez DPH,“ sdělila Gabrielová.

Neověřilo a přeplatilo

I ministerstvo zemědělství porušilo podle NKÚ rozpočtovou kázeň, když zaplatilo v roce 2013 téměř 2,5 milionu korun s DPH za jazykové kurzy, které se měly konat až v dalším roce. Jednomu poskytovateli zaplatilo dopředu přes 1,4 milionu.

„Co se týče jazykových kurzů, tak v současné době proplácí ministerstvo jazykovou výuku zpětně, tedy až poté, co je ukončena, což byla jedna z výhrad kontrolního úřadu. Nám vytýkané předplacení jazykové výuky na rok 2014 ale bylo rozhodnutí předchozího vedení ministerstva zemědělství,“ uvedla mluvčí resortu Markéta Ježková.

Kontroloři také poukázali na to, že ministerstvo dalo 4,7 milionu za účast experta při 12 veřejnosprávních kontrolách, i když má pro tyto kontroly svůj odbor s 20 zaměstnanci.

NKÚ: Ministerstvo zemědělství utratilo stamiliony za dotace bez konkrétního cíle

Číst článek

Ministerstvo obrany zase nesprávně zadávalo zakázky na nákup kancelářských potřeb jako zakázky malého rozsahu.

„Celková hodnota dodávek byla ale v kontrolovaných letech 79 milionů korun bez DPH. Překročila tak limit daný zákonem pro tento typ zakázek,“ uvedla Gabrielová.

Podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka už resort chybu vyřešil.

„Zjištěné nedostatky v oblasti nákupu tonerů a kancelářských potřeb se vztahují k zakázkám z let 2013 a 2014 a byly zapříčiněny vydáním nesprávného metodického pokynu vedoucím pracovníkem z oblasti nabývání majetku. Ministerstvo obrany samo přijalo opatření, včetně personální odpovědnosti již v roce 2014 tak, aby se situace v budoucnu neopakovala,“ uvedl Medek.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme