Ministerstvo chce pomoci školám vzdorovat šikaně. Na prevenci můžou získat až 80 tisíc

Školy, které chtějí zlepšit boj se šikanou, můžou příští rok od ministerstva školství získat dohromady až 20 milionů korun v dotačním programu Bezpečné klima v českých školách. Resort také rozšířil opatření, která by měla šikanu omezit. Chce tak podat pomocnou ruku všem, kteří se s tímto problémem potýkají čím dál častěji, včetně šikany učitelů žáky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třída (ilustrační foto).

Třída (ilustrační foto). | Foto: Creativ Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic

Na začátku letošního roku hýbalo veřejným míněním video, které natočili žáci pražské Střední průmyslové škole Na Třebešíně a dali ho na web. Je na něm vidět, jak studenti na učitelku křičí a vyhrožují jí.

Pětapadesátiletou angličtinářku týrala trojice studentů zřejmě už delší dobu. Policie je proto začala letos v červnu stíhat. Žena začátkem roku zemřela, podle kriminalistů ale ne kvůli šikaně.

Do školy před časem zamířila také ministryně Kateřina Valachová (ČSSD). Dvacetiletý student Lukáš popsal, že chtěla mluvit se studenty v nepřítomnosti učitelů. „Nechtěla s námi komunikovat o té šikaně, ale o tom, aby se tomu do budoucna zabránilo,“ popsal Lukáš.

Podobných případů není v českých školách málo. Ministerstvo školství teď i proto vypsalo novou dotaci. Peníze by měly jít hlavně na prevenci, podporu by mohla získat až tisícovka škol. „Minimální podpora bude činit 20 tisíc korun, maximální 80 tisíc pro jednu školu,“ upřesňuje náměstek ministryně školství Václav Pícl (ČSSD).

Program je podle něj určen k prohlubování odborných znalostí a praktických dovedností v oblasti bezpečného klimatu ve školách a má zajistit podporu pro supervize, případové semináře, podporu třídnických hodin a právní vzdělávání ředitelů škol.

Klaus mladší: Nejvíc záleží na učiteli

Odborník na školství Václav Klaus mladší (ODS) si myslí, že ministerstvo může vylepšovat metodické pokyny a vypisovat dotace. Vždycky ale bude podle něj záležet na učiteli.

Václav Klaus mladší | Foto: Jana Trpišovská

„Ve školách, kde nějaká šikana je ve třídě mezi dětmi, to je jednoznačně chyba učitele. Protože stejně jako se doma nešikanují mezi sebou sourozenci, přestože jeden je obvykle větší a silnější než druhý, tak když maminka s tatínkem normálně fungují, tak se to tam neděje. A zrovna tak se to neděje ve školách, kde ten pan učitel nebo paní učitelka učí,“ myslí si Klaus mladší.

Případy šikany učitelů žáky jako na Třebešíně jsou podle Klause jednoznačně chybou vedení školy. „Ředitel se evidentně nezajímá o to, co se ve škole děje,“ domnívá se Klaus.

Inspekce eviduje více neřešené šikany

Česká školní inspekce eviduje také stále víc případů neřešené šikany. Za loňský školní rok dostala skoro 70 takových stížností, což je dvakrát víc než v předchozích letech.

„Určitě se daří odhalovat a řešit šikanu dříve než v minulosti, protože záchytný systém ve škole ji dokáže zachytit. O více případech se ví i na České školní inspekci, prostě víc rodičů nemá pocit, že by bylo zbytečné se obracet kamkoliv dál,“ řekl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Podle České školní inspekce se 36 procent středních škol setkalo se slovní agresí vůči učiteli a necelých 5 procent s fyzickým napadením.

Lenka Jansová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme