Ministerstvo dopravy ustoupilo od plošného zákazu vozítek segway

Ministerstvo dopravy nezakáže provoz vozítek segway. Od plošného zákazu nakonec ustoupilo a ministr v pondělí vládě navrhne, aby o omezení jejich provozu rozhodovaly samy obce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Segwaye už snad brzo zmizí z ulic Prahy

Segwaye už snad brzo zmizí z ulic Prahy | Foto: oficiální Facebook Segwaye

„My jsme detailně vyhodnocovali, jaký by byl praktický dopad plošného zákazu, a také jsme sbírali připomínky. Například Svaz měst a obcí se přikláněl k tomu, že by bylo dobré tuto věc nechat na rozhodnutí na lokální úrovni,“ vysvětlil tiskový mluvčí úřadu Tomáš Neřold.

„Přiklonili jsme se k tomu, že je to typicky ten problém, který nejlépe vyhodnotí samotná obec a ta má možnost pomocí dopravní značky všude, kde je to potřeba, segwaye zakázat,“ dodal mluvčí.

Vozítka segway doposud nemají v zákoně o provozu na pozemních komunikacích vlastní kategorii, a jsou proto považována za chodce.

Nemohou být používány na silnicích, ale na chodnících, kde se kvůli velké rychlosti často střetávají s chodci. Vozítka si navíc často půjčují turisté, kteří nemají s ovládáním segwayů zkušenosti.

Segway je dvoukolový elektrický dopravní prostředek pro jednu osobu. Díky akumulátorovému pohonu je velmi tichý a nevytváří zplodiny. Stabilitu ve vzpřímené poloze zajišťuje soustava gyroskopů. Dosahuje maximální rychlosti až 20 kilometrů za hodinu. Ovládá se pouhým náklonem těla.

Igor Maňour, Petr Jansa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme