Ministerstvo financí změkčuje zákon proti hazardu. Ustupuje lobby, tvrdí kritici

Ministerstvo financí zmírňuje návrh zákona proti hazardu. Jak připouští šéf resortu a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, zejména proto, že původní požadavky byly nereálné a také příjmy státního rozpočtu z vybraných daní by se prý snížily o polovinu. Původní tvrdá opatření měla údajně sloužit k vyjednávání se zástupci hazardní lobby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výherní automat

výherní automat | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Ve verzi, kterou nyní ministr Babiš posílá do legislativní rady vlády, tak můžou sázející prohrát víc peněz, než se předpokládalo, zkracuje se pauza mezi dvěma hrami na automatech z pěti na dvě vteřiny a z legislativy zmizela i povinnost heren zavřít v době mezi třetí ráno a desátou dopoledne.

Změnu kritizuje mimo jiné i premiér a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka, který tvrdí, že ministerstvo financí neplní sliby.

Přehrát

00:00 / 00:00

MF zmírňuje návrh zákona proti hazardu. Mluvili o tom David Ondráčka z Transparency International a náměstek MF Ondřej Závodský

Svoje výhrady dnes prezentovaly i nevládní organizace. Podle české pobočky Transparency International ministerstvo financí ustupuje hazardní lobby. Nová zákonná předloha prý vzdává boj se závislostí lidí na hazardu.

„Podle nás ministerstvo financí a konkrétně ministr dramaticky ustupuje hazardní lobby, zejména té její tvrdé části, která provozuje automaty a herny,“ řekl Radiožurnálu ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

„Všechny ty ústupky, kterých je skutečně řada, právě pomáhají této části hazardního průmyslu, a podle nás to je naprosto v rozporu se všemi dosavadními sliby, že se půjde směrem k tvrdší a důslednější regulaci,“ tvrdí Ondráčka.

MF: Zvýšit příjem z hazardu, počet heren redukovat

S kritikou Transparency International nesouhlasí náměstek ministerstva financí Ondřej Závodský za KDU-ČSL.

„Ono existuje zhruba 16 miliard korun, které veřejné rozpočty dávají za to, co hazard působí, a zároveň zhruba 8 miliard korun na to stát vybírá z hazardních her. A my se snažíme jednak navýšit ten příjem z hazardních her o nějaké tři miliardy, a jednak se snažíme těmi opatřeními, která v drtivé většině nezmizela, hazard redukovat tak, aby ty výdaje se snížily zhruba na polovinu,“ vysvětluje Závodský.

Největším problémem je podle něj počet provozoven, v nichž se tvrdý hazard dá v současné době provozovat.

„V současné době jich je okolo 7000, my předpokládáme, že se ten počet zredukuje zhruba o 5500, tedy zhruba na 1500. To znamená, ty sociopatologické následky tvrdého hazardu musí samozřejmě jít na naprostý zlomek,“ namítá náměstek ministerstva financí.

Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme