Ministerstvo může dál nařizovat očkování dětí, rozhodl Ústavní soud

Ministerstvo zdravotnictví může dále nařizovat očkování dětí. Rozhodl tak Ústavní soud. Potvrdil i to, že za vyhýbání se povinnosti hrozí rodičům nebo zákonným zástupcům pokuta až 10 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Kvůli sankci se na Ústavní soud obrátili rodiče, kteří po vleklém sporu museli zaplatit každý čtyři tisíce korun. Nezajistili totiž očkování svého potomka takzvanou hexavakcínou.

„Jsou povinni podrobit se povinnému očkování, přičemž ve výjimečných případech mohou být od této povinnosti osvobozeni. Stát by měl dbát kromě řádné právní úpravy také na stanovení odpovědnosti v případě, že by eventuálně došlo ke zdravotnímu poškození dítěte,“ popsal odůvodnění soudce Ludvík David.

Ministr Němeček verdikt přivítal

Ústavní soud tak upřednostnil veřejný zájem na ochraně zdraví obyvatel před zájmem jednotlivce. Při rozhodování se opíral i o mezinárodní dokumenty, jako je Úmluva o lidských právech a biomedicíně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústavní soud rozhodl, že stát může dále nařizovat povinné vakcíny. Téma pro redaktorky Petru Benešovou a Vlastu Gajdošíkovou

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD výrok Ústavního soudu přivítal a vysvětlil svůj postoj:

„Chápu, že v dnešní době je třeba dbát ochrany osobní svobody. Tomu rozumím a respektuji to. Nicméně myslím si, že je tady veřejný zájem, který umožňuje, aby v těchto vymezených případech, a ochrana před závažnými infekčními onemocněními tím bezesporu je, bylo toto právo nějakým způsobem omezeno.“

Pokud nyní rodič očkování odmítne, hrozí mu pokuta až 10 tisíc korun. Dítě navíc nemusí přijmout veřejná mateřská škola.

Osvobození od očkovací povinnost je možné jen ve výjimečných případech. Například pokud je v rozporu s náboženským přesvědčením. Liga lidských práv, která před soudem rodiče zastupovala, chce proto vyvinout tlak na zákonodárce, aby se problematikou důkladně zabývali.

Ministerstvo zdravotnictví už připravilo novelu, která počítá se zvýšením pokut pro školy a organizátory dětských táborů, kteří přijmou neočkované děti. Poslanci by o ní měli začít jednat v březnu. Ústavní soud pak bude tuto otázku řešit 2. února.

Hexavakcína může organismus přetěžovat, tvrdí odborník

Rodičům většinou vadí, že dítě od narození do dvou let musí zvládnout řadu očkování. Hexavakcínu pro druhé dítě rozmýšlela například Šárka Chovancová.

„Mé kamarádce se stalo, že po podání vakcíny dostalo její dítě křeče a upadlo do bezvědomí. Také jsem si přečetla, že vakcíny mohou obsahovat hliník a rtuť. To může vést k tomu, že děti mohou trpět alergiemi,“ podotýká Chovancová.

Hexavakcína se v Česku používá sedm let. Pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Podle ministerstva se tak snížil výskyt vážných infekčních onemocnění. Některé děti ale očkování špatně snášejí. Mohou mít vysokou teplotu, alergickou reakci, křeče nebo těžší neurologické problémy. V posledních letech odmítlo v Česku očkovat dítě hexavakcínou až 170 rodičů ročně. Nejvíce v Praze a Jihomoravském kraji.

Odborník na očkování Marek Petráš upozorňuje, že tato vakcína může skutečně dětský organismus přetěžovat. Podle něj je nadbytečné, aby novorozenci dostávali očkování proti žloutence typu B.

„Přiznám se, že bych tuto šestikombinaci úplně nevolil. Pro dětské očkování a význam ochrany kojenců a novorozenců má smysl těch pět složek,“ upřesňuje Petráš.

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty se ale díky pravidelnému očkování vytváří dobrá kolektivní imunita populace proti vážným onemocněním.

„Zabraňuje výskytu řady infekčních onemocnění. Nemáme tady žádný výskyt záškrtu, tetanu, dětské obrny. Došlo k významnému poklesu onemocnění invazivním haemophilem. Ještě někdy v roce 2001 jsme tu měli kolem 120 nebo 130 případů ročně, dnes nemáme ani jeden,“ popisuje Valenta.

Nežádoucí reakce na hexavakcínu nejsou podle ministerstva alarmující. Většinou jde prý o zarudnutí nebo bolest.

Věra Pfeifferová, Petra Benešová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme