Ministerstvo navyšuje kapacity pro nelegální migranty, otevře nová zařízení

Míst pro zadržené nelegální migranty bude v Česku víc. Počet zadržených migrantů totiž v tuzemsku za první pololetí roku stoupl o téměř polovinu. Ministerstvo vnitra zvyšuje kapacitu už stávajících zařízení, otevírat bude i nová. Do konce roku chce mít v Česku 1400 míst pro uprchlíky. Resort předpokládá, že letos do České republiky dorazí mezi třemi až čtyřmi tisíci nelegálních migrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení ve Vyšních Lhotách. Budoucí cela pro vězně

Vězení ve Vyšních Lhotách. Budoucí cela pro vězně | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Místa pro nelegální migranty přibývají den za dnem. Tento týden se jejich nedostatek vyřešil v zařízení Jezová v Bělé pod Bezdězem stavbou stanů pro 94 lidí. V pondělí se začne v Bělé také stavět kontejnerové bydlení pro 128 obyvatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

K uprchlickým areálům pro běžence se vyjádřili starostové obcí, kde zařízení leží. Milan Lomoz (ČSSD) z Bělé a Dana Nováková Vyšních Lhot

Dnes se také vedení města se zástupci ministerstva vnitra a Středočeským krajem dohodlo, že o propouštění uprchlíků z tábora v Bělé bude mít místní radnice a policie přesnější informace. Propuštěné běžence budou policisté nově převážet přímo na nádraží.

„Cizinecká policie se snaží navyšovat své počty tak, aby běžence udržela za plotem tohoto zařízení. Město to neovlivňuje. Zatím jsou opatření efektivní a není to problém,“ říká starosta Bělé pod Bezdězem Milan Lomoz za ČSSD.

Běžence propuštěné z areálu v Bělé bude policie převážet na nádraží. Kvůli ochraně obyvatel

Číst článek

V pátek se navíc otevře zařízení ve Vyšních Lhotách v Moravskoslezském kraji s kapacitou 220 míst. Znovuotevření tohoto areálu se výrazně urychlilo.

„Dalo se předpokládat, že se ministerstvo vnitra bude snažit ten objekt otevřít co nejdříve a že původně plánovaný termín v říjnu nebude dodržen,“ podotýká starostka Vyšních Lhot Dana Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko a uprchlíci. Téma pro Pavlu Novotnou z ministerstva vnitra a právničku Evu Holou

Podle ní mají lidé poměrně velké obavy související s obnovením areálu pro běžence, přičemž bedlivě sledují situaci v Bělé pod Bezdězem, kde na přelomu července a srpna došlo k opakovaným pokusům o útěk a následnému převozu několika desítek uprchlíků.

Ministerstvo také plánuje pro běžence otevřít rezervní areál v Balkové na Plzeňsku. Příprava zařízení pro 210 uprchlíků potrvá do poloviny příštího roku.

„Další kapacity otevřeme v Drahonicích. To je zařízení ministerstva spravedlnosti, sjednali jsme s ním výpůjčku,“ říká náměstek ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti Jiří Nováček.

O dalších místech pro uprchlíky nechce mluvit. Nabídky na lokality, kde by mohli být cizinci ubytovaní, ale podle něj ministerstvo má, a to jak od jiných resortů, tak například i od obcí nebo od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Policie v této souvislosti opět posílila skupiny, které po nelegálních migrantech pátrají nejen na hranicích, ale kontroly dělají i ve vnitrozemí. V terénu je dalších 360 policistů.

Přes Česko na západ i na sever

Celníci a policisté v Česku od začátku roku do dnešního dne zadrželi přes 3000 migrantů. Jen od června jich bylo 1050. Zhruba polovina byla vrácena do unijní země, do které vstoupili jako první – tedy Maďarska nebo Rakouska, zbytek tento proces čeká.

Až na čtyři migranty v České republice nikdo o azyl požádat nechce. Pokud tedy běženci opustí zařízení pro ilegální uprchlíky, snaží se dostat tam, kam měli původně namířeno.

„Cizinci nemají Českou republiku jako cílovou zemi a nechtějí se vrátit ani do Maďarska nebo Rakouska. Cílovou zemí je Německo, případně severní země,“ vysvětluje ředitel služby cizinecké policie Milan Majer.

České zákony problém neřeší

Právě do Německa také chtěl Iráčan se dvěma dětmi, kterého v květnu policie zadržela a umístila do tábora v Bělé pod Bezdězem.

Iráčan ale podal žalobu a následně ho úřady musely na základě rozsudku pustit. Soud totiž rozhodl, že v českých zákonech není dostatečně popsán důvod, pro který jsou uprchlíci zadržovaní.

„Detenční tábory nejsou určeny pro žadatele o azyl a uprchlíky. Nejsou určeny pro osoby, které přišly z válečných zón do Evropy žádat o mezinárodní ochranu,“ míní právnička Eva Holá z Organizace pro uprchlíky.

Zařízení pro zajištění cizinců Bělá - Jezová | Foto: ČTK Radek Petrášek

Ministerstvo vnitra tvrdí, že každý případ se musí posuzovat individuálně a to, že cizince zadržuje, je v souladu s evropským takzvaným dublinským nařízením, které se do českých zákonů teprve promítne.

Zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná se navíc odvolává na jiné soudní rozhodnutí.

„Když je u někoho důvodné podezření k útěku, může být zajištěn. To nám potvrdil i Nejvyšší správní soud v prosinci 2013,“ uvádí.

Cizinecká policie podala na rozsudek, který nařídil, že stát nesmí zadržovat uprchlíky v detenčních táborech kvůli nebezpečí z útěku, kasační stížnost.

Zařízení pro migranty | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme