Ministerstvo obrany chce zajistit válečným veteránům práci i lepší péči

Stát se chce lépe starat o válečné veterány. Ministerstvo obrany plánuje pomoct veteránům najít novou práci i zajistit lepší zdravotní péči. Novinky se týkají hlavně novodobých vysloužilců, kterých má armáda bezmála 13 tisíc. U příležitosti Dne válečných veteránů to řekl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

„Je to těžké adaptovat se zpátky do civilního života. Já jsem po návratu ze zahraniční mise začal pracovat dál jako osoba samostatně výdělečně činná," řekl už dříve válečný veterán Tomáš Sláma.

Ne všichni ale mají štěstí a práci shání velmi obtížně. Podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO by ji teď mohli dostat ve státních podnicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo obrany nabídne práci rekvalifikovaným válečným veteránům. Zajistí jim také lepší zdravotní péči. Téma pro Evelynu Kulíškovou

„Jde o nabídku státních podniků ministerstva obrany, kde novodobí veteráni jsou kvalitní pracovní silou a jejich zkušenosti mohou být přeneseny do nového pracovního uplatnění v rámci státních podniků, ale například i při servisních výjezdech do zahraničních misí,“ uvedl ministr obrany Stropnický.

Veteráni, kteří by absolvovali rekvalifikační kurzy, by tak mohli pracovat třeba jako servisní technici vojenských strojů nebo strážní služba. Zaměstnání by jim mohly nabídnout i opravárny leteckých strojů.

Lepší a rychlejší zdravotní péče

Ministerstvo kromě toho plánuje pro veterány také lepší a rychlejší zdravotní péči. Jeden projekt na zkvalitnění zdravotní péče nejen pro veterány už existuje deset let. Program Zelená cesta vznikl ve spolupráci Ústřední vojenské nemocnice Praha a ministerstva obrany v roce 2005.

„Jedná se o preferenční program, kdy vojáci nemusí podstupovat některé byrokratické procedury a mohou se rovnou dostat k ošetření. Jenom za poslední půl rok vyhledalo tento program deset tisíc pracovníků ministerstva obrany a armády. Z toho tisíc byli váleční veteráni,“ popsal náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Lepší péče o válečné veterány by v budoucnu měla zahrnovat také dvoudenní preventivní prohlídky v pražské vojenské nemocnici a psychologický stacionář v Brně.

Ubytování i terénní pracovníci

Vysloužilci, kteří se ocitnou v tíživé životní situaci, budou moci také využít možnosti trvalého ubytování na vojenských ubytovnách. Starším novodobým veteránům pak ministerstvo chce zajistit například služby terénních pracovníků.

„Aby u vojáka, který nám odejde z armády, nenastala ta samota. Aby voják věděl, že existuje nějaké telefonní číslo na nejbližší vojenský útvar, kde je síť, která je schopná se o něj postarat. Ať je to zdravotní zařízení, psycholog, kaplan nebo jeho bývalý velitel,“ dodal náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Ladislav Sornas ze Sdružení válečných veteránů novinky kvituje. Vidí ale další možnosti zlepšení. „Vojenská zdravotní pojišťovna by měla mít fondy, aby si voják zraněný ve službě nemusel kupovat léky, když už je mimo armádu."

Novodobých veteránů má armáda bezmála 13 tisíc, těch druhoválečných už jen kolem 800.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme