Ministerstvo obrany uznalo dalších 43 lidí za účastníky třetího odboje

Seznam lidí oficiálně uznaných jako účastníků třetího odboje se rozšířil o dalších 43 jmen. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO jim osobně předal pamětní dekret a odznak, část z nich převzali blízcí odbojářů in memoriam.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr ocenil i bratra stávající ombudsmanky Jana Šabatu za jeho disidentskou činnost

Ministr ocenil i bratra stávající ombudsmanky Jana Šabatu za jeho disidentskou činnost | Foto: Viktor Meca

Jan Šabata se svou rodinou patřili mezi první signatáře Charty 77.

Už v roce 1971 Šabata skončil kvůli svým postojům ve vězení, stejně jako jeho bratr, sestra a otec. Šířili totiž letáky k volbám.

„Tatínek si hluboce vzdychl, už byl vyloučený ze strany, a říkal: Budeme muset jít do opozice. A já jsem říkal: No dobře, a kolik nás je? A on se tak zamyslel, potom mě poklepal po rameni a říkal: Ty jsi jeden, já jsem druhý,“ vzpomínal Jan Šabata.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řady třetích odbojářů rozšířil i Michal Legdan, člen Mstitelů Milady Horákové, kteří se dopouštěli také kriminální činnosti. Více historik Petr Zídek z LN

Mezi novými třetími odbojáři je třeba Anna Budilová, která spolupracovala se zahraničními zpravodajskými službami.

Eduard Stehlík z ministerstva obrany řekl, že případ paní Budilové je unikátní, dostala totiž také status válečného veterána.

„Je to podíl na předávání informací, ukrývání agentů, a je to opravdu činnost v takovém rozsahu, že jsme při udělování o statutu válečného veterána vůbec nezaváhali,“ řekl Stehlík.

Ocenění za odboj získá i člen kontroverzní skupiny Mstitelé Milady Horákové

Číst článek

Ministerstvo obrany dostalo od roku 2011 přes 4 tisíce žádostí o uznání účastníka třetího odboje, zatím vyřídilo necelé 2,5 tisíce.

Anna Budilová dostala spolu osvědčením účastnice třetího odboje také status válečného veterána | Foto: Viktor Meca

Simona Bartošová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme