Ministerstvo spustí Centrální evidenci přestupků v sobotu. Stála méně než pětinu odhadované ceny

Ministerstvo spravedlnosti spustí Centrální evidenci přestupků. Ta umožní úřadům přísněji postihovat recidivisty. Doteď se přestupky shromažďovaly jen nahodile.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) | Foto: Noemi Fingerlandová | Zdroj: Český rozhlas

Po zřízení evidence nejvíce volaly obce, které nyní budou moci přihlédnout k tomu, jestli dotyčný přestupek opakuje, a udělit mu přísnější postih.

Dosud nebyly evidovány přestupky v podstatě vůbec. „Pokud policisté někoho přistihli například při krádeži nebo méně závažném ublížení na zdraví, nemohli dodnes snadno ověřit, zda dotyčný podobný přestupek nespáchal už někde jinde. Centrální evidence pomůže nejen účinněji postihovat recidivu, bude také využitelná i pro programy prevence,“ popisuje pro portál Justice.cz výhody systému ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Registr přestupků nejspíš vznikne, poslanci pustili novelu do závěrečného hlasování

Číst článek

Evidence nebude evidovat veškeré přestupky. „Evidovat se budou pouze přestupky, jejichž evidence je odůvodněna preventivním působením na pachatele a zpřísněným postihem v případech recidivy spolu s dalšími přestupky, které mají vliv na posuzování spolehlivosti podle některých zvláštních zákonů. Jde například o přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití nebo proti majetku,“ vysvětluje Radka Paulová, ředitelka Rejstříku trestů, který evidenci povede.

Evidence bude spuštěna dříve a levněji

Opis z této evidence si nebudou moci vyžádat obyčejní občané, ale pouze oprávněné osoby a úřady, například orgány činné v trestním řízení nebo ministerstvo spravedlnosti.

V srpnu 2015 odhadovalo vedení Rejstříku trestů, že nový systém bude stát 50,2 milionu a dokončen bude v lednu 2017. Poté ministerstvo vypsalo transparentní výběrové řízení, do kterého se přihlásilo 20 uchazečů, a odhadovaná cena byla 32 milionů korun.

Prvního června 2016 výběrové řízení vyhrála společnost CCA Group a.s., která zvládla vytvořit systém, který bude spuštěn 1. října 2016. Jeho celková cena je 8,5 milionů korun.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme