Ministerstvo zahraničí stále nemá kontakt s několika Čechy v Nepálu

České úřady zatím nemají informace, že by mezi oběťmi či zraněnými po sobotním zemětřesení a následných otřesech v Nepálu byli Češi, s několika jedinci se však stále nepodařilo navázat kontakt. Přírodní katastrofa si podle agentury AP vyžádala už přes 4000 mrtvých a více než 7000 zraněných. Úřady i některé humanitární organizace se však obávají, že konečná čísla mohou být ještě horší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky ničivého zemětřesení v Nepálu

Následky ničivého zemětřesení v Nepálu | Zdroj: Reuters

Fakt, že ministerstvo zahraničí nemá o některých Češích přehled, nemusí podle mluvčího resortu Davida Frouse ještě nic znamenat.

„To spojení je obtížné. V Nepálu došlo k poškození infrastruktury tím zemětřesením a pochopitelně někteří z našich cestovatelů byli i v místech, kde i za běžných okolností není pokrytí mobilní sítě,“ uvedl Frous.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Nepálu mluvili Michaela Košťálová z neziskové organizace a obchodu s nepálským zbožím Thao a Pavel Gruber z Lékařů bez hranic

V době zemětřesení bylo v Nepálu přes 240 českých občanů a ambasáda do dnešního podvečera nenavázala kontakt s 12 z nich.

Do záchranných akcí v Nepálu je zapojená tamní armáda a pomoc přichází i ze zahraničí – od vlád i humanitárních organizací.

Práce však komplikuje řada překážek. Kromě zničené infrastruktury třeba obavy z dalších otřesů půdy a pomoc brzdí třeba také přeplněné letiště v Káthmándú.

Do některých oblastí se záchranářské týmy stále nedostaly. Podle ředitele české pobočky Lékařů bez hranic Pavla Grubera jsou v podobných situací často jedinou možností vrtulníky, i když to může být drahé.

Region nám přidělí až po příletu, říká šéf zdravotnického týmu mířícího do Nepálu

Číst článek

„Lékařská pomoc, když se má zachraňovat život, tak musí být rychlá, takže pak člověk nesmí hledět na ty náklady a v těchto situacích se využívají vrtulníky tak, aby se dopravil třeba aspoň tříčlenný tým do té odlehlejší oblasti a mohl tam poskytnout tu nezbytnou péči,“ poznamenal Gruber.

Kromě lékařské pomoci či zdravotnického zařízení jsou v zemi třeba také voda, potraviny, oblečení, přikrývky, matrace, elektrické generátory nebo hygienické potřeby.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění v Nepálu mluvili Tomáš Beránek ze spolku Namasté Nepál a seismolog Aleš Špičák. Odjezd záchranářů z ČR přiblížila redaktorka P. Benešová

Do oblasti posílá pomoc třeba také spolek Namasté Nepál. Jeho předseda Tomáš Beránek popsal současnou situaci – s odvoláním na dobrovolníky, kteří pro Namasté Nepál na místě pracují – jako chaos.

„Většina těch oblastí je odříznutá od Káthmándú a navíc dost lidí se snaží z Káthmándú utíkat pryč, že se bojí dalších otřesů. Naopak zase z venkova se lidé snaží dostat ke svým příbuzným do Káthmándú,“ uvedl Beránek.

Situaci by navíc mohly zhoršit blížící se monzunové deště. „Rizika jsou vysoká. Pokud budou monzunové deště intenzivní, tak může dojít k dalším sesuvům už takhle narušeného terénu, popřípadě k zřícení domů, které mají zhoršenou statiku po zemětřesení,“ dodal Beránek.

V Nepálu udeřilo zemětřesení o síle 7,9 stupně | Foto: ČTK

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme