Ministerstvo zdravotnictví chce zabránit odchodu mladých lékařů do ciziny

Systém lékařských atestací se možná příští rok změní. Počítá s tím návrh zákona o postgraduálním vzdělávání lékařů, který je teď v připomínkovém řízení. Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Svatopluka Němečka z ČSSD ho nejspíš už v dubnu předloží vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Každým rokem zamíří do zahraničí asi 200 čerstvých absolventů, zkušenějších lékařů odchází zhruba stejný počet. Důvodem prý nejsou jen vyšší platy.

„Je to dodržování evropských směrnic o pracovní době v Německu a na druhé straně jejich flagrantní porušování v České republice. Je to rovněž velice nepřátelský systém specializačního vzdělávání, takže pro českého lékaře je mnohem snazší získat atestaci v Norimberku nebo v Mnichově, než v Praze nebo v Brně. A dokud se toto nezmění, pak budou lékaři odcházet,“ vysvětluje prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Po absolvování některé z lékařských fakult se mohou mladí doktoři dále vzdělávat jen ve fakultních nemocnicích. Z regionů tak musejí dojíždět desítky kilometrů, navíc v době, kdy nemají moc vysoké platy a zakládají rodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo zdravotnictví chce zabránit odchodu mladých lékařů do ciziny

Podle šéfa lékařských odborů Martina Engla hrozí, že odejdou i letošní absolventi – pokud neuvidí, že se blíží řešení.

„800 tisíc, možná víc, je vystudování jednoho lékaře. Propočtěte si čísla, která my tady pro daleko bohatší ekonomiky vychováváme. Já to těm lidem nemám za zlé. Kdybych měl možnost, tak ať to stojí, co to stojí, v první chvíli musíme ten exodus zastavit a musíme zlomit tu křivku,“ upozorňuje.

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal dnes na Žofínském fóru o zdravotnictví přiblížil, co se bude v postgraduálním vzdělávání lékařů měnit:

„Možnost rozšíření provádění specializačního vzdělávání, to znamená tam, kde se mladí lékaři školí, na co nejvíc pracovišť i menších nemocnic, aby se nemuseli školit pouze ve velkých nemocnicích. To považujeme za velmi zásadní. Do jisté míry se i navracíme k dříve velmi dobře fungujícímu systému dvou atestací.“ Jedna atestace by měla být ze základního oboru, druhá evropská.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme